Arhiva: Važno je

Mogerini: BiH u vrhu prioriteta EU!

Mogerini: BiH u vrhu prioriteta EU!

BiH je u vrhu prioriteta EU i sada je na vama da tu šansu iskoristite, poručila je u ekskluzivnom intervjuu za "Nezavisne" Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, koja danas stiže u BiH.

"Sama činjenica da dolazim u posjetu Bosni i Hercegovini drugi put u tri mjeseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna Evropskoj uniji i meni lično", istakla je Mogerinijeva.

Još je naglasila da bh. građani i lideri moraju iskoristiti priliku za svoju evropsku budućnost - bez odlaganja.

NN: Postoji određena nedoumica u BiH da li je novi evropski pristup olakšao ili otežao pristup BiH EU...

MOGERINI: Masovni građanski protesti iz 2014. godine naglasili su krhku socioekonomsku situaciju i potrebu fokusiranja na socioekonomske reforme i bolju funkcionalnost u BiH. Stoga su se ministri spoljnih poslova EU, kroz zaključke Savjeta za spoljne poslove od 15. decembra 2014. godine, odlučili za obnovljeni pristup Bosni i Hercegovini. Za ostvarivanje napretka na putu ka članstvu u EU, Savjet za spoljne poslove naglasio je da izjavu treba usaglasiti Predsjedništvo BiH, uz potpis lidera političkih stranaka i usvajanje u parlamentu BiH. Izjava treba da jasno navede opredjeljenje za reforme i angažman rukovodstva i stanovništva, koje je više nego spremno za napredak na evropskom putu. Navedeno uključuje reforme u skladu s kriterijumima iz Kopenhagena, kao što su socioekonomske reforme, vladavina prava, dobra uprava te usaglašavanje pitanja koja se tiču funkcionalnosti, uključujući mehanizam koordinacije s EU. Pozdravljamo usvajanje pisane izjave u parlamentu BiH 23. februara. To će mi omogućiti da na odgovarajući način informišem ministre spoljnih poslova EU, a države članice potom mogu odlučivati o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Okvir za socioekonomske reforme je sadržan u Sporazumu za rast i zapošljavanje, tačnije njegovih šest ključnih preporuka za koje vjerujemo da bi mogle revitalizovati privredu i podstaknuti investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Stanovništvo širom Bosne i Hercegovine prvenstveno očekuje bolji život i perspektivu za sebe i svoju djecu, a reforme će biti osmišljene kako bi se ostvario upravo taj cilj.

NN: Neki smatraju da je pristupanje BiH EU lakše zato što "Sejdić i Finci" više nije uslov, ali drugi smatraju da je to čak i teže jer sada, da bismo postali kandidat za članstvo, moramo riješiti i "Sejdić i Finci" i reforme na koje smo se obavezali...

MOGERINI: Uvijek smo jasno naglašavali da ovo ni na koji način ne podrazumijeva spuštanje standarda i izmjenu uslova potrebnih za članstvo. To svakako nije nešto što radimo, ali ono što jesmo uradili je da smo izanalizirali mogućnosti kako izmijeniti redoslijed ispunjavanja uslova i kako obezbijediti sprovođenje konkretnih koraka. Sprovođenje presude "Sejdić i Finci" nije izostavljeno iz plana rada. Prilikom zahtjeva Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o mogućoj aplikaciji za članstvo, Savjet će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na stanje u smislu sprovođenje presude u predmetu "Sejdić i Finci".

NN: Ako bi Vas neko pitao da napravite listu prioriteta Vaše službe, na kojem mjestu bi bila BiH?

MOGERINI: Tačno je da je Evropska unija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, uključena u rješavanje brojnih pitanja širom svijeta. Ali, sama činjenica da dolazim u posjetu Bosni i Hercegovini drugi put u tri mjeseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna Evropskoj uniji i meni lično. Međutim, to ne znači da Bosna i Hercegovina može i dalje biti u zastoju. Podsjetiću na nedavnu posjetu mojih kolega Bosni i Hercegovini, njemačkog ministra spoljnih poslova Štajnmajera i britanskog ministra spoljnih poslova Hamonda. Oni su s pravom istakli u Sarajevu da ova inicijativa predstavlja šansu za Bosnu i Hercegovinu, ali da ta šansa neće zauvijek postojati.

NN: Ipak, mnogi smatraju da je za EU trenutno mnogo važnije pitanje situacija u Ukrajini, borba protiv IS-a, dijalog Beograda i Prištine, trgovinski odnosi sa SAD nego BiH... Da li je to tako?

MOGERINI: U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je u vrhu pitanja kojima se bave ministri EU i zemlja bi trebalo da iskoristi tu mogućnost, imajući u vidu sve duži spisak globalnih pitanja koje je potrebno rješavati. Ali, na kraju krajeva, ovdje nije riječ o nama. Riječ je o građanima Bosne i Hercegovine, koji žele bolji život i koji gube strpljenje.

NN: Ne mislite li da je možda pogrešno previše nade polagati u naše lidere? Oni su toliko puta dosad pokazali da nisu sposobni za kompromise. Mislite li da ovaj put zaista misle ozbiljno?

MOGERINI: Uspješnost obnovljenog pristupa i programa reformi zavisi od lidera. Cjelokupno institucionalno i političko vođstvo u zemlji na svim nivoima moraće zajednički i konstruktivno raditi na evropskoj budućnosti ove zemlje za dobrobit svih. Ono što treba promijeniti su rezultati koje postižu domaći lideri i institucije. Oni su ti koji treba da sprovedu potrebne reforme.

NN: Da li je, možda, trebalo više povjerenja dati civilnom društvu u BiH?

MOGERINI: Civilno društvo će biti uključeno u izradu programa reformi i sa svoje strane cijenimo njihove aktivnosti zagovaranja. Već se redovno konsultujemo s predstavnicima civilnog društva po različitim pitanjima, uključujući, na primjer, Strukturirani dijalog o pravosuđu i dodatnim pitanjima u vezi s vladavinom prava. Komesar Han i ja smo se sastali s predstavnicima civilnog društva prilikom posjete Bosni i Hercegovini u decembru, a ja ću se danas sastati s predstavnicima kreativnog i kulturnog sektora. Vrlo je važno za njih da iskažu svoje stavove, odnosno za institucije da ih saslušaju. Sada je pravi trenutak. Građani i lideri moraju iskoristiti priliku za svoju evropsku budućnost - bez odlaganja.

Obraćanje u parlamentu

Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, posjetiće u ponedjeljak BiH i sastati se s članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Navodi se da je, na poziv Predsjedništva BiH, predviđeno učešće i obraćanje Mogerinijeve na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH.

Ona bi trebalo da se sastane i sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, Marinkom Čavarom, predsjednikom FBiH, Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS, i Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade FBiH.

Izvor: Nezavisne novine

Najnovije