Arhiva: Važno je

EU će finansijski pomoći dalji razvoj zapadnobalkanske inicijative za razvoj infrastrukture

EU će finansijski pomoći dalji razvoj zapadnobalkanske inicijative za razvoj infrastrukture

Šefovi diplomatija i ministri saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana, kao i visoki predstavnici međunarodne zajednice poručili su danas sa zapadno-balkanske ministarske konferencije, održane u Prištini, da će bolja infastrukturna povezanost ubrzati razvoj zemalja Zapadnog Balkana.

Na otvaranju konferencije govorili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Kosova, Hašim Tači i komesar EU za proširenje i susjednu politiku Johanes Han.

Crnogorsku delegaciju predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

"Snažnije povezivanje zemalja Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta transportne politike EU, sa ciljem izgradnje osnovne mreže koja će obuhvatiti glavne gradove i koja će se dalje razvijati kroz zajedničku posvećenost uz fokus na zajednički odabranim prioritetnim priojektima", kazao je komesar Han.

On je poručio da će EU kroz različite programe i finansijski pomoći dalji razvoj zapadnobalkanske inicijative za razvoj infrastrukture, te najavio podršku od milijardu eura za podršku infrastrukturnim projektima u narednom periodu

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Kosova Hašim Tači je kazao da dobri susjedski odnosi, dijalog i saradnja predstavljaju osnov za uspjeh u integracionim procesima zemalja Zapadnog Balkana.

"Dobra komunikacija i regionalna saradnja ruši zidove među narodima ovog regiona i to je najveći uspjeh ove inicijative, koju od početka podržava i Evropska unija", istakao je Tači.

Potpredsjednik Lukšić je kazao da je inicijativa od samog početka imala za cilj identiifikovanje prioritetnih oblasti zajedničkog djelovanja koje će rezultirati boljom infrastrukturnom povezanošću i investicijama koje će ubrzati ekonomski razvoj.

On je ukazao na važnost zajedničkog prevazilaženja izazova koji će stvoriti uslove i za kvalitetnije spovođenje zajedničkih projekata u narednom periodu, čemu u prilog govori i današnja ministarska konferencija.

"Danas smo postigli saglasnost ne samo o narednim koracima već i u pogledu identifikovanja osnovne mreže koridora i uvjeren sam da će dalji razvoj ove inicijative pomoći zemljama da u međuperiodu, do ostvarivanja punopravnog članstva u EU, iskoriste sve mogućnosti za brži ekonomski razvoj regiona", istakao je Lukšić.

Konferencija u Prištini bila je prilika da se predstave dobre prakse iz regiona u pogledu jedinstvenih sektorskih prioriteta, pripremljenih od strane nacionalnih investicionih komiteta, a okupila je šefove diplomatija i ministre saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore), kao i visoke predstavnike međunarodne zajednice.

Izvor: Portal www.eu.me

Najnovije