Arhiva: Važno je

Otvorena dva nova pregovaračka poglavlja sa Crnom Gorom

Otvorena dva nova pregovaračka poglavlja sa Crnom Gorom

Na današnjoj Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i Evropske unije, održanoj u Briselu, otvorena su dva nova pregovaračka poglavlja sa Crnom Gorom: poglavlje 16 o poreskoj politici i poglavlje 30 o vanjskim odnosima. Nakon otvaranja ova dva nova poglavlja, ukupan broj poglavlja koje je Crna Gora otvorila iznosi 18 (od 33 pregovaračka), od kojih su dva privremeno zatvorena.

Pozdravljajući otvaranje ova dva poglavlja, Kristijan Danijelson, Generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju kazao je da je današnja Međuvladina konferencija jasan znak da pregovori o pristupanju Crne Gore sa Evropskom unijom napreduju – kao i cjelokupan proces proširenja.

Kada je u pitanju poglavlje 16 – Poreska politika – g. Danijelson je istakao da će "usklađivanje sa EU pravilima u oblasti direktnog i indirektnog oporezivanja pomoći Crnoj Gori da poboljša svoj nacionalni poreski sistem." G. Danijelson je dodao da će to pomoći u sprečavanju utaje poreza i izbjegavanja poreza. On je naglasio da otvaranje poglavlja, ipak, ne znači da je posao završen. Crna Gora i dalje mora da radi na tome da njeni administrativni kapaciteti i tehnička infrastruktura budu u stanju da primjenjuju evropsko zakonodavstvo i da razmjenjuju informacije sa državama članicama.

U vezi sa poglavljem 30 – Vanjski odnosi – koje se odnosi na trgovinsku, humanitarnu i razvojnu politiku EU, g. Danijelson je rekao da će budući rad na ovom polju biti fokusiran na poboljšanju administrativnih kapaciteta, te da će Crna Gora morati da osigura da su svi bilateralni trgovinski sporazumi koje je potpisala, kompatibilni sa EU zakonodavstvom. Molimo Vas kliknite ovdje za saopštenje Sekretarijata Savjeta za detaljnije informacije o mjerilima za ova poglavlja.

Što se tiče narednih koraka u procesu pristupanja, napredak će zavisiti od uspjeha Crne Gore u ispunjavanju mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, koja je uspostavila EU, kao i od napretka u ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava.

 

Više informacija o poglavlju 16: Pravna tekovina EU u oblasti poreske politike temeljno pokriva indirektno oporezivanje – oblast poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akcize. Njome se utrvđuju obim, definicije i principi PDV. Akcize na duvanske proizvode, alkoholna pića i energente takođe su predmet EU zakonodavstva. Kada je riječ o direktnom oporezivanju, pravna tekovina pokriva neke aspekte oporezivanja prihoda od štednje fizičkih lica kao i korporativno oporezivanje. Takođe, države članice su obavezne da poštuju principe Kodeksa za vođenje poslovne poreske politike, čiji je cilj da se uklone štetne poreske mjere. Administrativna saradnja i uzajamna pomoć između država članica ima za cilj da obezbijedi efikasno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta kada je riječ o poreskoj politici, te pruža instrumente za sprečavanje utaje poreza i izbjegavanja poreza unutar Zajednice. Države članice moraju obezbijediti neophodne kapacitete za sprovođenje i primjenu, uključujući i veze sa odgovarajućim kompjuterizovanim EU poreskim sistemom. Izvještaj o skriningu za poglavlje 16 je dostupan ovdje.

Više informacija o poglavlju 30: Pravna tekovina EU u ovoj oblasti se sastoji uglavnom od direktno obavezujućeg EU zakonodavstva koje ne zahtijeva prenos u nacionalne zakone. Ovaj tip EU zakonodavstva proističe iz multilateralnih i bilateralnih trgovinskih sporazuma EU, kao i iz velikog broja autonomnih preferencijalnih trgovinskih mjera. U oblasti humanitarne pomoći i razvojne politike, države članice moraju da se pridržavaju EU zakonodavstva i međunarodnih obaveza, te da obezbijede kapacitete da učestvuju u humanitarnoj i razvojnoj politici EU. Od država kandidata se zahtijeva da postepeno usklade svoje nacionalne politike prema trećim zemljama i unutar međunarodnih organizacija sa politikama i stavovima Unije i njenih država članica. Izvještaj o skriningu za poglavlje 30 je dostupan ovdje.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Najnovije