Han: Ceo Zapadni Balkan u EU
Arhiva: Važno je

Han: Ceo Zapadni Balkan u EU

05.05.2015.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da Evropska unija želi da integriše ceo Zapadni Balkan.

On je izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

“Bez obzira na često citiranu izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti proširenja, uveravam vas da Komisija i sve ostale institucije EU žele da vide ceo Zapadni Balkan unutar Unije”, rekao je Han.

Govoreći o Srbiji, on je kazao da se zalaže za što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da se trudi da ubedi zemlje članice da će tako najbolje podstaći unutrašnje reforme i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos”, rekao je Han i podsetio da Srbija tek treba da povuče neke poteze vezane za vladavinu prava i sprovođenju dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

Komesar je posebno pohvalio profesionalnost i pregnuće pregovaračkog tima Tanje Miščević, koji je u martu uspešno okončao tehnički zahtevan proces skrininga.

“Ukoliko se do juna ispune uslovi za otvaranje poglavlja 35, koje je vezano za proces normalizacije, uveren sam da će prva poglavlja biti otvorena pre kraja godine”, rekao je Han.

Kada je reč o Kosovu, Han je podsetio da je EK nedavno usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, koji će biti potpisan u junu, a trebalo bi da počne da se primenjuje od iduće godine.

"To je prvi ugovorni dokument između Kosova i EU", kazao je on.

Komesar je izrazio zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao tamošnje lidere da uspostave nacionalni dijalog.

Istovremeno, on je pohvalio napredak koji je postigla Crna Gora, kao i deklaraciju političkih lidera iz BiH kojom se obavezuju na pojačane napore na reformama.

Današnjem skupu u Briselu, koji su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i eksperata.

Izvor: B92