Johanes Han u Skoplju o prevazilaženju krize u Makedoniji
Arhiva: Važno je

Johanes Han u Skoplju o prevazilaženju krize u Makedoniji

02.06.2015.

Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han učestvuje danas u Skoplju u pregovorima lidera po dve najveće makedonske i albanske političke partije u Makedoniji, u pokušaju pronalaženja rešenja za izlazak iz političke i institucionalne krize u toj zemlji koja traje više od godinu dana, a koja se dodatno zaoštrila od početka 2015. godine.

Sastanak s premijerom Makedonije i liderom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim i liderom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevim, koji je počeo oko 9.30, održava se u prostorijama rezidencije ambasadora EU u Skoplju Aive Orava, koji je učestvovao i na prethodna tri sastanka lidera partija u Makedoniji.

Kako najavljuju mediji u Skoplju, pregovorima o nalaženju rešenja za izlazak iz krize  u drugom delu sastanka priključiće se i lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, koji je član vladajuće koalicije na džavnom nivou, i lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.

Lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev traži neopozivu ostavku premijera Nikole Gruevskog, koga preko objavljivanja serija prisluškivanih telefonskih razgovora optužuje za korupciju, nameštanje izbornih rezultata i kriminal, ali i za nezakonito prisluškivanje više od 20.000 građana Makedoniji, zahtevajući formiranje tehničke vlade i prevremene parlamentarne izbore.

Premijer Nikola Gruevski je više puta ponovio da o svemu može da pregovara sa liderom SDSM-a osim o ostavci i prevremenim izborima. On je Zaeva optužio i da je do snimaka prisluškivanih razgovora, za koje navodi da su "sečeni, lepljeni i montirani", došao uz pomoć strane obaveštajne službe, zbog čega je protiv Zaeva podneta krivična prijava "zbog ugrožavanja ustavnog poretka".

 

Izvor: Beta