Konferenciji na visokom nivou o tranzitnoj ruti preko Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana
Arhiva: Važno je

Konferenciji na visokom nivou o tranzitnoj ruti preko Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana

09.10.2015.

Ministri Evropske unije i tranzitnih zemalja preko kojih se kreću izbeglice na putu ka Evropi, doneli su na Konferenciji u Luksemburgu Deklaraciju kojom definišu ključne mere povodom dramatičnog porasta broja izbeglica kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Među ključnim merama je podrška Jordanu Libanu i Turskoj i mobilisanje više sredstava za razvojnu pomoć vladama, osiguranje da oni kojima je potrebna međunarodna zaštita dobiju neophodne informacije, dokumenta i pomoć, uključujući pravnu pomoć, kako bi se registrovale u zemljama u kojima borave. U Deklaraciji se ističe neophodnost poboljšanja pristupa obrazovanju za decu izbeglice, uključujući visoko i stručno obrazovanje kao i poboljšanje pristupa izbeglica tržištu rada.

U Deklaraciji se posebno navodi i podrška pogođenim zemljama tranzita kroz pružanje humanitarne pomoći, unapređenje prihvatnih i smeštajnih kapaciteta, unapređenje kapaciteta za upravljanje granicama, obezbeđivanje brze registracije svih izbeglica i migranata kao i delotvorne, brze i kvalitetne obrade zahteva za azil ali i podrška brzom povratku lica koja nemaju pravo na međunarodnu zaštitu u njihove zemlje porekla, uz puno poštovanje načela o zabrani proterivanja.

Deklaracija kao jednu od mera ističe saradnju zemalja, nadležnih agencija i međunarodnih organizacija na kontroli granica, čime bi se rabile mreže krijumčara ljudi.

Posebna mera usmerena je na korene krize, diplomatski angažman kojim bi se političkimn sredstvima rešio konflikt u Siriji. Takođe, u Deklaraciji se traži intenziviranje napora za pomoć institucijama u Avganistanu kao i vladi u Iraku. U Deklaraciji se navodi kao važan korak napor u borbi protiv teroririzma, posebno ISIL-a.

Evropska unija će, navodi se u Deklaraciji, povećati finansijsku i tehničku pomoć kroz Frontex, EASO, Europol i Eurojust, povećatu humanitarnu pomoć za Siriju i Irak a kroz EU Trust fund namenjen sirijskoj krizi pojačati pomoć susednim zemljama kao i zemljama Zapadnog Balkana koje su pogođene krizom u Siriji.

U Deklaraciji se apeluje na veći stepen solidarnosti šire međunarodne zajednice i pohvaljuje velikodušnost Jordana, Libana i Turske koji su prihvatili preko četiri miliona sirijskih izbeglica. „Zapadni Balkan, konkretno Srbija i BJRM, deo su tranzitnih ruta izbeglica i migranata koji su se zaputili u države članice EU te u njima borave i lica kojima je potrebna međunarodna zaštita. Cenimo pomoć koju pružaju hiljadama osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i njihovoj spremnosti da u potpunosti ispune svoje obaveze, uključujući readmisiju njihovih državljana u skladu sa statusom sigurnih zemalja porekla“, navodi se između ostalog u Deklaraciji.

Ceo tekst Deklaracije možete pročitati ovde

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji