Arhiva: Važno je

Fransoa Olan i Angela Merkel pred poslanicima Evropskog parlamenta

Fransoa Olan i Angela Merkel pred poslanicima Evropskog parlamenta

Trenutna situacija u Evropskoj uniji i zajednički izazovi, konkretno migracije, zauzeli su centralno mesto današnje debate u Evropskom parlamentu između lidera političkih grupa, predsednika Francuske Fransoa Olana i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel.

Poseta Fransoa Olana i Angele Merkel je „simbol francusko-nemačkog pomirenja i evropskog jedinstva”, rekao je predsednik Parlamenta Martin Šulc.

Još od 1989. kada su u Evropskom parlamentu zajedno govorili njihovi prethodnici Fransoa Miteran i Helmut Kol „vi ste prvi šefovi jedne države, odnosno vlade, koji se zajedno obraćaju predstavnicima evropskih naroda radi prevazilaženja nezapamćenih izazova sa kojima je Evropa suočena”, dodao je.

„Kada francusko-nemačka saradnje zakaže, čitava Evropa strada. Ali ako oni uspeju da u kriznim vremenima nađu kompromis, onda je cela Evropa na dobitku”, dodaje Šulc.

Predsednik Republike Francuske Fransoa Olan, uprkos iskušenju zemalja EU da se, kako je rekao, „povuku u svoje nacionalne ljušture” što bi Evropu okarakterisalo kao „bespomoćnu” zalaže se za „otvorenu Evropu” koja treba da „reafirmiše jednostavna i jasna načela solidarnosti, odgovornosti i postojanosti”. Da bude postojana kada se suočava sa „brutalnim kršenjem međunarodnog prava” u Ukrajini, i odgovorna pred terorizmom „koji ugrožava samu suštinu našeg kontinenta”. Osim toga, Olan je branio načelo solidarnosti sa izbeglicama.

„Suočeni sa ovim izazovima, uveren sam da ako ne nastavimo sa integracijama, za nas je gotovo” rekao je Olan. Zatim je predložio „konsolidaciju evro zone” radi „koordinacije politika, unapređenja fiskalnog približavanja i harmonizacije, ali i investicija kao i poreskih i socijalnih politika ” dodajući da će za ovo „biti neophodno donošenje institucionalnih odluka”.

Kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel poručila je da „ogroman broj izbeglica stavlja Evropu na istorijski test. A omogućiti tim ljudima da vode dostojanstven život u svojoj otadžbini jeste izazov za Evropu i ceo svet.”

„Moramo da se odupremo iskušenju da se ograničimo na nacionalno delovanje. U ovom trenutku nam treba više Evrope! Nemačka i Francuska su spremne. Samo zajedno ćemo uspeti da iskorenimo globalne uzroke bežanja i proterivanja. Možemo da uspešno zaštitimo naše spoljne granice samo ukoliko uradimo nešto konkretno po pitanju krize u susedstvu – Turska u ovome igra ključnu ulogu”, rekla je Merkel, dodajući da su „programi za povratak takođe važni. Dablinski proces je, u svom trenutnom obliku, prevaziđen.”

Više informacija o toku debate možete pročitati na ovom linku

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najnovije