Arhiva: Važno je

Svilanović: Crna Gora i Srbija obavile najbolji posao

Svilanović: Crna Gora i Srbija obavile najbolji posao

Srbija i Crna Gora obavile su najbolji posao na putu procesa evropske integracije, pokazuje analiza Saveta za regionalnu saradnju (RCC), rekao je danas generalni sekretar te organizacije Goran Svilanović.

On je ukazao da je RCC prošle godine napravio istraživenje "Balkan barometar", u kojem su građani regiona jasno rekli da ih najviše brine nezaposlenost.

Nezaposlenost je, prema njegovim rečima, glavni problem, a drugi, kako su istakli građani, je ukupna ekonomska situacija.

"Jasno je šta ljudi očekuju od svojih vlada, a to je isto ono što se nalazi u paketu da bi zemlje ušle u EU. Proces pridruživanja je reformski proces i ključne su njegove komponente i odnosi se na ono što je građanima problem", rekao je Svilanović novinarima u Sarajevu.

On je kazao da je Evropska komisija ove godine predstavila novu vrstu izveštaja o napretku, koja omogućava uporedvijanje zemalja.

"Oni su dosta zanimljivi uporedivi. RCC je napravio isti analizu kako ko stoji na putu evropskih integracija. Na tom putu očigledno su najbolji posao uradili Crna Gora i Srbija", precizirao je Svilanović.

On je rekao da su očekivanaj da će sve zemlje unaprediti svoje reformske napore da se pridruže EU.

Svilanović ističe da se radi o procenu koji će trajati godinama, i da su jedni od najvećih problema regiona vladavina prava i niska stopa rasta.

Kada je reč o izveštajima o napretku, Svilanović je ukazao da EU koristi jezik koji je nekada dosadan, ali kada kažu "blagi napredak", "izvestan napredak" iza toga je snažna poruka.

"Jedna stvar je usvojiti zakon u parlamentu, a drugo šta se primenjuje i kakav je rezultat reformi", podvukao je Svilanović.

On je rekao da građani vide debatu u parlamentu, usvajanje zakona, ali ne vide, a to je najnegativnija ocena i u izveštajima, primenu zakona.

"Očekuje se od vlada da promene odnos prema tome i za to je potrebno jačati nezavisna tela koja će stalno vršiti pritisak na vladu da bi ispunili svoju obavezu", zaključio je Svilanović.

 

Savet za regionalnu saradnju za bolje povezivanje zapadnog Balkana

Svilanović je predstavio planove ove institucije za dalje povezivanje zemalja zapadnog Balkana, među kojima su inicijative za objedinjavanje Balkana kao jedinstvenog tržišta za investitore, ali i mobilnost stručne radne snage.

Svilanović je, govoreći na konferenciji "Regionalna saradnja u jugoistočnoj Evropi - zajedničkim radom napred ka EU", ocenio da su strategija širenja i izveštaji o napretku, koji je Evropska komisija nedavno objavila, fer i izbalansirana analiza situacije na zapadnom Balkanu.

Regionalna saradnja, prema njegovim rečima, ima značajnu ulogu u procesu približavanja EU, pri čemu će povezanost i dobrosusedski odnosi biti u fokusu.

RCC će se, kako je najavio, posvetiti posebno pitanju veština i mobilnosti, pošo je trgovina već liberalizovana CEFTA sporazumom, a cilj je ove organizacije da se liberalizuju i usluge.

"Želimo da uklonimo prepreke za stručnu radnu snagu da može da radi širom regiona, za šta je neophodo priznavanje profesionalnih diploma. U drugoj polovini iduće godine treba da počnu pregovori, i nadam da se da će do 2018. biti dogovorena lista profesija koje bi bile standarizovane širom zapadnog Balkana", rekao je Svilanović.

On je kao primer najavio lekare, koji bi trebalo da dobiju mogućnost da rade širom regiona sa svojom diplomom.

Kada je reč o konkurentnosti RCC želi da uspostavi regionalni investicioni sporazum, koji bi doneo ista pravila za investitore u čitavom regionu.

"Ideja je da se uspostavi jedinstveno investiciono tržište na zapadnom Balkanu. Za investitore to bi bila važna poruka, jer bi imali mnogo veće tržište", objasnio je Svilanović.

Takođe postoji namera da se pospeši privrda duž transportnih koridora, koje RC C želi da pretvori u ekonomski održive koridore.

Tako je cilj RCC da napravi mapu industrija duž koridora i pormoviše regionalne klastere, kako se ne bi koncentrisala ulaganja samo u par gradova duž jednog koridora.

Isto tako RCC namerava da radi na smanjenju troškova rominga, sledeć put EU po ovom pitanju.

Pored toga RCC želi i objedinjavanje informativnih sistema regiona.

"U junu iduće godine RCC će ponuditi preporuke kako bi na Smaitu u Parizu bilo razgovora o ovim temama", najavio je Svilanović.

On je podvukao da je RCC broker sporazuma koji su postignuti u regionu.

Izvor: Tanjug

Najnovije