Arhiva: Važno je

Junker o zaključcima Evropskog saveta i ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu

Junker o zaključcima Evropskog saveta i ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu

Predsednik Evropske komisije učestvuje u sednici Evropskog saveta 28. juna i neformalnom sastanku šefova država i vlada 27 država članica EU 29. juna

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu održanoj nakon Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da je zadovoljan što je Evropski savet još jednom dao punu podršku političkim prioritetima Komisije, konkretno onima koji se tiču zapošljavanja, rasta i investicija. Pozdravio je i postizanje brzog političkog dogovora o uspostavljanju Evropske granične i obalske straže i pozvao na brzo usvajanje odluke u Evropskom parlamentu i Savetu. Zahvalio se holandskom predsedništvu i Savetu EU i pozdravio izvanrednu međuinstitucionalnu saradnju.

Izrazio je punu podršku novoj Globalnoj strategiji EU za spoljnu i bezbednosnu politiku koju je predstavila visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini. Predsednik Junker je takođe objasnio zbog čega je, sa Komisijine tačke gledišta, trgovinski sporazum između EU i Kanade zapravo dogovor po meri EU. Primio je na znanje želju većine lidera da ovaj sporazum treba posmatrati kao kombinovani sporazum, što implicira ratifikaciju na nacionalnom nivou, i najavio da će Komisija ovo pitanje na osnovu novih smernica razmatrati narednih dana. Osim toga, predsednik Junker je dobio zeleno svetlo od Saveta za nastavak pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu.

Upitan od strane novinara za mišljenje o tome zbog čega je referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu imao negativan ishod, predsednik Junker je rekao da „ako javnosti godinama govorite da sa Evropskom unijom nešto nije u redu (…) onda ne treba da vas iznenadi kad vam birači na kraju poveruju.” On je istakao da sledeći britanski premijer treba što pre da aktivira Član 50 o povlačenju iz EU, oslanjajući se na zajedničko saopštenje koje su predsednici četiri institucije EU izdali prošlog petka. Pre obaveštenja o aktiviranju pomenutog Člana neće biti ni formalnih ni neformalnih pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ponovio je predsednik Junker, misleći na pisano uputstvo koje je po tom pitanju dao članovima Kolegijuma i višim zvaničnicima Komisije. Još jednom je rekao da žali zbog ishoda referenduma, ali da njegov ishod treba poštovati.

Na konferenciji za štampu sa predsednikom Tuskom, Junker je rekao: „Bez obaveštenja nema pregovora.” Takođe je istakao da je postignut dogovor da neće biti unutrašnjeg tržišta „a la kart”. „Oni koji imaju pristup tržištu moraju da prihvate sve slobode Unije bez izuzetka.” Predsednik Junker je zatim dodao da, iako su EU potrebne reforme, te reforme neće biti dopuna postojećih niti se kositi sa njima, misleći pritom na zaključke Evropskog saveta i strateški plan Saveta kao i na 10 prioriteta Komisije koji su integrisani u taj plan. Na kraju je dodao: Reč je o ubrzanju reformi, ne o dodatnim reformama.” Obe konferencije za štampu su dostupne na internet stranici Evropske komisije.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najnovije