Arhiva: Važno je

Sporazum iz Pariza stupa na snagu nakon odobrenja ratifikacije u EU

Sporazum iz Pariza stupa na snagu nakon odobrenja ratifikacije u EU

Evropski parlament je danas odobrio da Evropska unija ratifikuje Sporazum iz Pariza. Nakon što je Evropski parlament – u prisustvu predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera, generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i predsednice konferencije COP21 Segolene Rojal – danas odobrio ratifikaciju Sporazuma iz Pariza, savladana je i poslednja prepreka.

Završen je politički proces kojim se omogućuje da Evropska unija ratifikuje Sporazum. Predsednik Žan-Klod Junker je izjavio: „Evropska unija je danas u pogledu klimatskih pitanja prešla sa reči na dela. Sporazum iz Pariza je prvi te vrste i ne bi ga bilo moguće sklopiti bez Evropske unije. Danas ostajemo na vodećoj poziciji i dokazujemo da Evropska unija zajedničkim nastupom može ispuniti preuzete obaveze.”

Sporazum su dosad ratifikovale 62 strane koje su odgovorne za skoro 52 odsto emisija na svetskom niovu. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratifikuje bar 55 zemalja koje prozvode najmanje 55 odsto emisija. Ratifikacijom od strane EU će se preći prag od 55 odsto emisija i na taj način će se pokrenuti stupanje Sporazuma na snagu.

EU, koja je odigrala ključnu ulogu u okupljanju ambiciozne koalicije zahvaljujući kojoj je bilo moguće usvajanje Sporazuma prošlog decembra, jeste globalni lider u oblasti klimatske politike. Evropska komisija je već predstavila zakonodavne predloge za ispunjavanje obaveza EU, odnosno smanjenje emisija za najmanje 40 odsto u Evropskoj uniji do 2030.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji

Najnovije