Arhiva: Važno je

Novi Sad – Evropska prestonica kulture za 2021.

 Novi Sad – Evropska prestonica kulture za 2021.

Novi Sad je proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Pored Novog Sada, evropska prestonica kulture te godine biće i rumunski grad Temišvar, a njima će se, kao treći, pridružiti jedan od tri grčka grada (Elefsina, Kalamata i Rodos), o čemu će odluka biti doneta u novembru.

Evropski komesar zadužen za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič rekao je da je zadovoljan što će 2021. godine Evropski grad kulture biti iz zemlje kandidata za članstvo u EU.

“Otvaranje ovog prestižnog evropskog programa jeste put da se zemlje koje teže punopravnom članstvu približe bliže EU i ojačaju naše kulturne veze sa Unijom”, rekao je Navračič.

“Uveren sam da će Novi Sad posetiocima iz Evrope i celog sveta dati priliku da otkriju grad i njegovu kulturu, ali i da nauče da cene različitost kultura u Evropi, ali i naše zajedničke vrednosti”, dodao je on.

“Uveren sam da će ovo priznanje doneti Novom Sadu dugotrajne kulturne, ekonomske i društvene koristi, kao što smo imali prilike da vidimo u drugim Evropskim prestonicama kulture”, rekao je Navračič.

Posle finalne prezentacije projekta “Novi Sad 2021”, koju je održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je istorijsku odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne aplikacije na 112 stranica.

U završnoj fazi, održana je i “odbrana” kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

Gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević je tim povodom izjavio da dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture.

Nemanja Milenković iz EXIT fondacije je naveo da se programski koncept projekta “Novi Sad 2021” sastojao iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom “Za nove mostove”.

“Osvajanjem prestižne titule za Evropsku prestonicu kulture izgradićemo nove mostove, i bukvalno, ali i u vidu standarda, metoda, principa, ali pre svega vrednosti koje ćemo podeliti sa svim žiteljima Evrope”, istakao je Milenković.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji

Najnovije