Arhiva: Važno je

EP: Suspendovati pristupnu pomoć iz EU fondova u slučaju kršenja demokratije

EP: Suspendovati pristupnu pomoć iz EU fondova u slučaju kršenja demokratije

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) traži da se pretpristupna pomoć zemljama u procesu pridruživanja EU pravdeno raspodeljuje, ali i suspenduje u slučaju kršenja demokratije i vladavine prava.

„EU fondovi za zemlje koje se žele da postanu članice Unije moraju biti raspoređeni na fer osnovama i suspendovani u slučaju kršenja demokratije i vladavine prava”, poručili su poslanici Evropskog parlameta.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je u ponedeljak stav o trećem Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III).

U okviru svog predloga Evropski parlamentarci su uključili i odredbe o uslovljenosti, što znači da bi se zemlje u procesu proširenja koje ”skreću sa puta demokratije, vladavine prava ili ljudskih prava” suočile sa jasnim posledicama u smislu EU finansiranja.

”Evropska komisija treba da suspenduje ili delimično obustavi pomoć EU u slučajevima konstantnog kršenja jednog ili više kriterijuma iz Kopenhagena od strane zemlje u procesu pristupanja ”, navode u Odboru za spoljne poslove.

U Evropskom parlamentu podsećaju da pretpristupni fondovi EU pomažu zemljama koje žele da reformišu svoje političke, ekonomske i pravne sisteme u cilju priprema za moguće članstvo u EU.

”Poslanici EP pozdravljaju činjenicu da bi predloženi programski okvir za IPA III bio zasnovan na prioritetima i ”principu pravednog učešća”, pre nego na principu državnih okvira.

„To će uvesti veću fleksibilnost u rešavanju rastućih potreba partnera u proširenju i omogućiti nagrađivanje napretka i učinaka zemalja u procesu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU”, stoji u saopštenju AFET-a.

Članovi AFET takođe pozivaju vlasti u zemljama u procesu proširenja da učine više na podizanju svesti o fondovima EU i pruže informacije lokalnim medijima i široj javnosti o tome šta Evropska unija doprinosi u ovoj oblasti.

Konačna pozicija Evropskog parlamenta koja sadrži mandat za ulazak u pregovore sa Savetom trebalo bi da bude usvojena 2. marta na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Da bi stupio na snagu, konačni tekst ove uredbe mora biti dogovoren između Evropskog parlamenta i Saveta EU.

 

Izvor: europeanwetsernbalkans.rs

Najnovije