Arhiva: Važno je

Makron objavio Strategiju za Zapadni Balkan

Makron objavio Strategiju za Zapadni Balkan

Dan nakon što je u Berlinu održan samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, na zatev francuskog predsednika Emanuela Makrona  doneta je Strategija te zemlje za Zapadni Balkan sa ciljem da se približi zemljama regiona i da dopuni i, kako se navodi, podrži aktivnosti EU za njihovo približavanje Evropi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na sajtu Ambasade Francuske u Skoplju.

Predsednik Makron je, navodi se, zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali da su potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovore na izazove s kojima se suočava.

Oblasti u kojima su potrebne reforme su, navodi se, ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, bezbednosna pitanja i spoljni uticaji koji, kako se navodi u dokumentu, preusmeravaju region iz njegove evropske perspektive.

Prema zahtevu Makrona konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumeva veću predanost Franucuske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

Francuska će prema toj strategiji intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

„Predsednik Republike Francuske posetiće Srbiju u julu. Ministar za evropske poslove i spoljne poslove će ove godine posetiti Albaniju i Kosovo. Pored toga, druge posete članova vlade i poslanika svim zemljama u regionu pomoći će u jačanju naših odnosa“, stoji u Strategiji.

Francuska će, dodaje se, ojačati bilateralnu saradnju sa zemljama regiona u četiri oblasti: Ekonomski i socijalni razvoj kroz intervenciju Francuske razvojne agencije (AFD).

Podseća se da je međuvladin sporazum sa Srbijom potpisan 25. februara, te da se pregovara o još pet drugih.

AFD će, ističe se, podržati regionalnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana kako bi pomogli njihov razvoj i stabilizaciju.

Ona će podržati tranziciju ka održivom razvoju, davanje prioriteta energetskoj i ekološkoj tranziciji, kao i teritorijalnu tranziciju, oblasti u kojima AFD može da poboljša svoje iskustvo i francusku ekspertizu, dok istovremeno doprinosi postizanju klimatskih ciljeva koje su utvrdile francuske vlasti.

Takođe, ova agencija će implementirati projekte u oblasti rodne ravnopravnosti i podržati pomirenje i mlade kroz Regionalnu kancelariju za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu (RYCO).

Napominje se da će godišnja pomoć, koju pruža AFD u početku iznositi od 100 do 150 miliona evra i služiće kao podrška za unapređenje finansiranja drugih donatora, posebno nemačkog Instituta za kreditiranje obnove (KFV), sa kojim ima saradnju blizu.

U oblasti bezbednosti biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primena francusko-nemačkih smernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja, i kroz koordinaciju pomoći međunarodne zajednice u borbi protiv trgovine oružjem.

Predviđeno je, takođe, jačanje bilateralne saradnje uključujući uspostavljanje stalnih obaveštajnih jedinica u kriminalu (UPRC).

Predviđena je i borba protiv terorizma i radikalizma uz podršku uspostavljanja platformi za izveštavanje ili predstavljanje ilegalnog sadržaja na internetu, kao i jačanje mehanizma operativne saradnje za pitanja unutrašnje bezbednosti.

U oblasti pravde predviđen je nastavak tehničke saradnje u borbi protiv trgovine drogom, trgovine oružjem i trgovine ljudima i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predviđeno je uspostavljanje nove saradnje u oblasti finansijskog i privrednog kriminala, borba protiv trgovine kulturnim dobrima i zaštićenim vrstama, koje bi takođe mogle biti izvori finansiranja terorizma, kao i stvaranje zajedničkih istražnih timova sa svim zemljama u regionu.

Kao četvrta oblast se navodi zašta, a predviđeno je intenziviranje razmene sa zemljama regiona (političko-strateški dijalozi, posete vojnih vlasti), u operacionoj komandi EUFOR-Althea, 27. marta, zatim veća obuka za službenike zemalja Zapadnog Balkana u francuskim školama za obuku, kao i za državljane tih zemalja u Institutu za visoke studije nacionalne odbrane (IHEDN).

Takođe, predviđena je podrška uključivanju zemalja Zapadnog Balkana u zajedničke operacije očuvanja mira u inostranstvu.

Napominje se da predložena Strategija nadopunuje aktivnosti preduzete u okviru berlinskog procesa, u kojima Francuska učestvuje od svog osnivanja i biće delimično implementirana u francusko-nemačkom okviru.

U dokumentu se navodi i Prespanski sporazum, kojim je rešeno sporno pitanje imena između Grčke i Severne Makedonije, kao dobar primer regionalnog dijaloga.

 

Izvor: European Western Balkans

Najnovije