Arhiva: Važno je

GRECO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku za borbu protiv korupcije

GRECO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku za borbu protiv korupcije

STRAZBUR – Antikorupcijsko telo Saveta Evrope, GRECO, konstatovalo je u najnovijem izveštaju da je Srbija od 17 preporuka koje su joj upućene do kraja 2018. sprovela delimično sedam, a u celosti nijednu.

GRECO konstatuje da su Srbija, Španija i Bosna i Hercegovina jedine zemlje koje nisu u potpunosti sprovele nijednu preporuku i da moraju ubrzati ispunjavanje preporuka tog tela.

Srbiji je upućeno 5 preporuka koje se odnose na parlamentarce i po 6 preporuka koje se odnose na rad sudija i tužilaca.

U Strazburu podsećaju da je Srbija ocenjena 2015. godine, a da je prvi izvešataj o uskladenosti objavljen 2018. godine.

Izveštaj pokazuje i da najniži nivo primene od 23 procenata imaju preporuke koje se odnose na parlamentarce, dok je primena preporuka za sudije i tužioce u proseku viša za 36 odnosno 45 procenata.

Generalni sekretar Savet Evrope Tornborn Jagland upozorio je na opasne posledice koje korupcija ima kada je rec o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

”Generalno, zemlje članice su napravile napredak u donošenju mera za prevenciju korupcije, ali još mnogo toga mora biti urađeno. Preporuke GRECO nisu opcionalne. Vlade, parlamentarci i druge nacionalne vlasti moraju da punom primenom preporuka GRECO pokažu svoju opredeljenost za borbu protv korucije”, zakljucio je Jagland.

U GRECO navode da nijedna zemlja nije imuna na korupciju i da sve zemlje bez obzira na njihovu poziciju u indeksima percepcije, moraju poduzeti konkretne mere za sprečavanje i suzbijanje korupcije.

Izvor: European Western Balkans 

Najnovije