Počelo finsko predsedavanje EU
Arhiva: Važno je

Počelo finsko predsedavanje EU

01.07.2019.

Finska je 1. jula preuzela predsedavanje EU a prioriteti će joj biti jačajanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnija i socijalno inkluzivnija EU, jačanje pozicije Unije kao globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena i zaštita bezbednosti građana. Slogan rotirajućeg šestomesečnog predsedavanja EU Finske biće "Održiva Evropa - održiva budućnost".

Finska svoje treće predsedavanje preuzima od Rumunije a na kraju godine će ga predati Hrvatskoj.

"Budućnost EU treba da bude socijalna, ekonomska i ekološka održivost. Slogan našeg predsedavanja ukazuje na taj cilj", rekao je finski premijer Anti Rine na predstavljanju programa predsedavanja.

Prema progamu, "zajednički imenitelj" svih akcija EU treba da bude održivost.

"Održivost je takođe povezana sa zajedničkim vrednostima EU. Ljudska prava, sloboda, demokratija, jednakost i vladavina prava, sve su to vrednosti koje članice EU preuzimaju kao deo članstva", rekao je finski premijer, objavljeno je na sajtu finskog predsedavanja EU.

Prema programu predsedavanja, jedinstveno tržište, slobodna trgovina zasnovana na pravilima i nova regulativa elementi su kolektivne konkurentnosti EU a naglasak mora da bude na iskorišćavanju svih prednosti istraživanja, razvoja, inovacija i digitalizacije.

EU će podsticanjem obrazovanja i obuka, regionalne i socijalne pravde i rodne jednakosti proizvesti održiv rast i blagostanje za svoje građane, navodi se u programu koji je predstavljen sredinom prošle nedelje.

"EU najbolje funkciniše kada unapređujemo blagostanje ljudi i bezbednost i smanjujemo nejednakost", istakao je finski premijer.

Finska će od 1. jula do 31. decembra predsedavati formalnim sastancima Saveta u Briselu i Luksemburgu i neformalnim sastancima ministara u Finskoj.

Planirano je da se u Helsinkiju održi šest neformalnih sastanaka ministara, kao i veliki broj sastanaka radnih grupa i stručnjaka.

Izvor: EurActiv