Arhiva: Važno je

Zvanično podneta pregovaračka pozicija za poglavlje o životnoj sredini

Zvanično podneta pregovaračka pozicija za poglavlje o životnoj sredini

BEOGRAD – Na početku hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije, Evropskoj komisiji Srbija je zvanično podnela još jednu dodatnu pregovaračku poziciju – 27 životna sredina i klimatske promene, a time je ukupan broj poglavlja spremnih za otvaranje, povećan na 5.

Kako je izjavila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, podnošenjem pregovaračke pozicije za poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena, napravljen je značajan korak napred, jer se radi o veoma zahtevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz učešće 28 institucija, zbog čega predstavlja najkompleksniji dokument od preko 1.600 stranica.

„Važno je istaći da pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi u pravom momentu, u trenutnku formulisanja evropskog ‘Zelenog dogovora’ praćenog Investicionim planom, koji je predsednica EK Ursula fon der Lajen predstavila 14. januara u Strazburu. To je značajno, posebno imajući u vidu da je najavljen i poseban Zeleni dogovor za Zapadni Balkan, koji će, takođe, opredeliti velika sredstva za ovu oblast“, rekla je ministarka.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije