Arhiva: Važno je

Lideri EU potvrdili evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i razgovarali o daljoj podršci

Lideri EU potvrdili evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i razgovarali o daljoj podršci

ZAGREB / BRISEL – Samit EU-Zapadni Balkan završen je 06. maja u večernjim satima, a glavne teme sastanka bile su evropska perspektiva regiona, podrška i saradnja za vreme COVID-19 krize, kao i potvrda posvećenosti EU vrednostima i reformama.

Lideri su usvojili Deklaraciju kojom potvrđuju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona.

„Ponovo smo potvrdili poziciju evropske perspektive za Zapadni Balkan. Važno je nastaviti sa reformama, vladavinom prava, demokratskim vrednostima, borbom protiv korupcije – one su suštinske “, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u svom uvodnom izlaganju.

Takođe je naglasio da se EU složila oko 3,3 milijarde evra pomoći regionu kako bi pomogli oporavak njihovih ekonomija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da Zapadni Balkan pripada EU i da o tome nema sumnje.

„Jednom kada iza sebe stavimo ovu neposrednu fazu pandemije, EU će predstaviti investicioni plan kasnije ove godine – fokusiraće se na potrebnu transportnu i energetsku infrastrukturu, ali i novi Zeleni dogovor i digitalizaciju“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom konferencije za štampu.

Ona je dodala da je slobodna štampa, koja je kamen temeljac demokratije, od posebnog značaja kada su u pitanju vrednosti EU.

Tokom konferencije za novinare, premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je uspehe predsedavanja svoje zemlje.

„Uspeli smo, zahvaljujući našim zajedničkim naporima, da otvorimo pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Prema našem mišljenju, ove odluke su dugo kasnile. Takođe smo uspeli da usvojimo novu metodologiju koja neće pomoći samo Srbiji i Crnoj Gori, koje već pregovaraju, već i Severnoj Makedoniji i Albaniji“, rekao je Plenković.

Dodao je da Bosna i Hercegovina, prema mišljenju Hrvatske, zaslužuje status zemlje kandidata.

Upitan o činjenici da su Srbija i Crna Gora pale u kategoriju hibridnih režima od strane Fridom Hausa, predsednik Mišel je rekao da je na današnjem Samitu ponovljena važnost vladavine prava i EU vrednosti, dok je predsednica fon der Lajen dodala da su one sine qua non uslovi za pristupanje EU.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije