Arhiva: Važno je

Nemačka, Portugalija i Slovenija: Ojačana metodologija pregovora o putu Zapadnog Balkana ka EU

Nemačka, Portugalija i Slovenija: Ojačana metodologija pregovora o putu Zapadnog Balkana ka EU

Nemačka, Portugalija i Slovenija, buduće predsedavajuće EU, "potvrdjuju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", naglašavaju da je njihov cilj da se proces proširenja na region temelji na "ojačanoj metodologiji" koju je uobličila Evropska komisija i obećavaju snažnu podršku zapadnobalkanskim zemljama za otklanjanje posledica epidemije korona virusa.

Ta nova metodologija pregovora o članstvu znači da će proces biti bitno osnažen i produbljen, navodi se u nacrtu zajedničkog programa predsedavanja EU koje će od 1. jula preuzeti Nemačka, od januara 2021. Portugalija a u julu nastaviti Slovenija.

Tri buduće predsedavajuće EU pozdravljaju odluku da se pokrenu pregovori o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Nemačka, Portugalija i Slovenija stavljaju do znanja da će "posebnu pažnju dati otklanjanju teških socijalnih i ekonomskih posledica krize zbog kovida-19 na Zapadnom Balkanu, kao i oporavku njihovih privreda, uključujući stvaranju povoljne perspektive za mlade".

"Trojka će podržati povezivanje u svim vidovima i time smanjiti razvojni jaz izmedju EU i regiona", stoji u zajedničkom dokumentu.

Tri članice koje će ubuduće voditi poslove Unije predočavaju da "pospešenje demokratije, vladavine zakona i medijskih sloboda predstavljaju zajedničku 'priču' Evropske unije, na čemu moramo poraditi kroz delotvornu strategijsku komunikaciju".

"Naglasak se takođe mora staviti na rešavanje otvorenih pitanja, jačanje otpornosti na hibridne pretnje i dezinformacije, i to kroz tešnju saradnju na poljima Zajedničke bezbednosne i spoljne politike EU, između ostalog, uz hvatanje u koštac sa uplivima na region koji stvaraju raskol", ističe se u trojnom programu predsedavanja EU.

"Prvenstveni cilj za Trojku će biti da proceni kakve odgovore EU i zemlje članice moraju dati za posledice pandemije kovida-19", stoji u programu Berlina, Lisabona i Ljubljane.

Naglašava se da će takodje "partnerstvo i trgovinske veze EU i SAD biti u žiži s ciljem da se ubuduće temelje na uzajamno korisnim i uravnoteženim odnosima".

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije