Arhiva: Važno je

Godinu dana bez šefa Pregovaračkog tima – evrointegracije nisu prioritet

Godinu dana bez šefa Pregovaračkog tima – evrointegracije nisu prioritet

Prošlo je godinu dana od kako je Tanja Miščević napustila mesto šefice Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a sadašnja tehnička Vlada, ni dok je bila u punom mandatu, nijednom nije pokazala nameru da ovo mesto popuni.

To znači da je Srbija provela već značajan deo svoje šeste godine pregovora sa EU bez osobe koja bi te pregovore koordinisala. Za očekivati je da će Evropska komisija, u svom godišnjem izveštaju koji je najavljen za 6. oktobar, primetiti ovu činjenicu.

Pregovarački tim formiran je 2013. godine, sa zadatkom da učestvovuje u izradi pozicija za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, po svim poglavljima i u svim fazama pregovora.

Tanja Miščević je predvodila pregovarački tim Srbije od 2013. godine, a Vlada ju je zvanično razrešila na svojoj sednici 23. septembra 2019, nakon čega je prešla na poziciju zamenice generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju (RCC).

Još u decembru prošle godine, pre izbijanja pandemije COVID-19 i predizborne kampanje, naš portal je postavio pitanje zašto još uvek nije imenovan naslednik Tanje Miščević, a odgovor je glasio – evropske integracije nisu prioritet.

“Činjenica da je funkcija šefa pregovaračkog tima upražnjena već tri meseca pokazuje da proces pristupanja Srbije EU trenutno nije na listi prioriteta zvaničnog Beograda, uprkos mnogo puta proklamovanom stavu da je pristupanje “evropskoj porodici naroda” jedan od strateških ciljeva”, ocenio je tada za European Western Balkans savetnik za javne politike Beogradske otvorene škole Vladimir Pavlović.

On je podsetio da neizvesnost u vezi sa tim kada će biti izabran novi šef tima nije ni izdaleka jedino pitanje u kojem Srbija odstupa od očekivanog tempa kada su u pitanju evropske integracije.

“To što Srbija još uvek nije izabrala novog šefa pregovaračkog tima nije u velikoj meri uticalo na sam tempo, sadržinu i rezultate pristupnih pregovora, jer su oni već usporeni nedovoljno dobrim rezultatima u primeni već usvojenih pravnih tekovina EU, nezadovoljavajućim tempom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, kao i turbulentnim dešavanjima u samoj EU tokom 2019. godine”, rekao je Pavlović na samom kraju prošle godine.

U međuvremenu, Srbija nije nimalo napredovala u procesu evropskih integracija. U poslednjih devet meseci nije ni otvoreno, a kamoli zatvoreno bilo koje pregovaračko poglavlje.

Za vreme ovog perioda, Evropska unija je, uprkos pandemiji, usvojila novu metodologiju pregovora o pristupanju, otvorila pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i sprema se da do kraja godine makar sa jednom od ove dve zemlje održi prvu međuvladinu konferenciju na kojoj će proces pregovaranja zvanično i otpočeti.

Odlazak Tanje Miščević pokrenuo je u javnosti još jednu temu – osipanje stručnih kadrova u državnoj administraciji koji bi se bavili procesom evropskih integracija.

Napuštanje funkcije šefa pregovaračkog tima od strane Tanje Miščević bio je samo poslednji, i medijski najpropraćeniji, odlazak kompetentnog i stručnog kadra, koji su svojim znanjem i ekspertizom i te kako mogli da doprinesu procesu pregovora, napisao je u autorskom tekstu povodom ovog događaja glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija.

“Ana Ilić, Vladimir Međak, Srđan Majstorović, samo su neki od stručnjaka sa bogatim iskustvom koji su rešili da istupe iz Vladinog tima za pregovore i svoj doprinos evropskim integarcijama Srbije daju van zvaničnih pregovora sa Briselom. Većina tih stručnjaka je u sam proces uključena od prvih dana, od trenutka kada je Srbija (zajedno sa Crnom Gorom) rešila da članstvo u EU postavi kao svoj starteški cilj. Međutim, uprkos tome što su više od 15 godina radili na tome da Srbija postane deo EU, izgleda da im je postalo jasno da u Ministartsvu za evropske integarcije i Vladi Srbije nema sluha za njihovu stručnost i zalaganje”, napisao je Štiplija pre godinu dana.

Odugovlačenje prilikom formiranja nove Vlade dodatno usporava izbor novog šefa Pregovaračkog tima, ili makar spajanje ove funkcije sa pozicijom ministra za evropske integracije, što je pominjano kao mogućnost. Poruka koja se šalje jednogodišnjom uoražnjenošću jasna je za sve koji su upućeni u evropski put Srbije.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije