Arhiva: Važno je

Potpredsednica Evropske komisije obećala akcioni plan za zaštitu nezavisnog novinarstva

Potpredsednica Evropske komisije obećala akcioni plan za zaštitu nezavisnog novinarstva

Evropska komisija će do kraja godine predstaviti akcioni plan za zaštitu nezavisnog novinarstva, najavila je potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost Vera Jurova na jednom skupu u Bugarskoj.

Jurova je rekla da će u novom višegodišnjem budžetu EU biti izdvojen 61 milion evra za podršku nezavisnih medija i novinara i time podršku vladavini prava.

Konferencija "Medijske slobode u Bugarskoj" u organizaciji Euraktiva Bugarska održana je 12. oktobra.

Prema rečima evropske komesarke, Komsija će usmeriti napore da obezbedi pluralizam na tržištu digitalnih medija u EU, kao i da razvije mehanizme zaštite novinara od tzv. SLAPP slučajeva (strateških tužbi protiv učešća javnosti).

SLAPP tužbe služe da se cenzurišu, zastraše i ućutkaju kritičari tako što će ih opteretiti troškovima odbrane dok ne odustanu od kritika ili protivljenja.  

"Evropska komisija ne može sama da pobedi u ratu za nezavisne medije ali možemo da iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju", rekla je potpredsednica EK i najavila pokretanje brojnih pilot projekata do kraja oktobra, uz praktičnu pomoć istraživačkim novinarima Evropskog centra za slobodu štampe i medija.

Jurova je rekla i da nedavno objavljen izveštaj EK koji pokriva 27 članica predstavlja objektivnu ocenu medijske situacije u EU.

Za Bugarsku je zaključeno da u toj zemlji nema transparentnosti vlasništva nad medijima i distribucije evropskog novca za oglašavanje, što je odgovornost države. Istovremeno su bugarski mediji pod političkim uticajem a novinari su na meti napada.

"Finansiramo brojne projekte za novinare kojima prete, uključujući stvaranje skloništa za novinare", rekla je Jurova.

Kako je dodala, evropski novac za oglašavanje mora da bude distribuisan kroz legalno sprovedene javne nabavke.

Koordinator za Balkan u Reporterima bez granica EU Pavel Salaj (Szalai) rekao je na skupu da su "u Bugarskoj koncentrisani svi problemi sa slobodom štampe koji se mogu naći u EU i na Balkanu".

On je podstetio da je Bugarska 2019. potpisala Partnerstvo za informacije i demokratiju čiji je cilj unapređenje slobode izražavanja na globalnom nivou. Međutim, medijske slobode u Bugarskoj nastavljaju da se pogoršavaju i vlada te zemlje ne pokazuje volju da popravi situaciju, rekao je Salaj.

Salaj je dodao da se tim Reportera bez granica sreo sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim 2019. i da je ta organizacija obećala da će predstaviti predloge za unapređenje medijskog okruženja.

Reporteri bez granica su u martu poslali Borisovu Mapu puta za medijsku politiku u Bugarskoj. Predložili su uspostavljanje nezavisne nacionalne komisije za unapređenje medijskih sloboda koja bi radila na poboljšanju  medijskih zakona i takođe alocirala državne subvencije medijma.

Nažalost, rekao je Salaj, bugarski premijer do sada nije reagovao.

Evroposlanica Elena Jončeva (Elena Yonćeva) iz grupe SD u Evropskom parlamentu koja je sponzorisala konferenciju najavila je da će aktivno raditi na stvaranju mehanizma na evropskom nivou za podršku nezavisnim medijima.

Jončeva je podsetila da je Bugarska pre 13 godina bila 36. po indeksu slobode štampe Reportera bez granica a da je sada 111.

"Ako Bugarska nastavi da pada tim tempom, za deset godina će biti rangirana kao Severna Koreja", upozorila je ona.

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije