Arhiva: Važno je

Evropska komisija predložila Magnicki zakon

Evropska komisija predložila Magnicki zakon

Evropska komisija predložila je zakon o zabrani putovanja i zamrzavanju imovine pojedinaca odgovornih za kršenje ljudskih prava širom sveta, koji je nezvanično nazvan “Evropski Magnicki akt”, prenosi EurActiv. 

Kako su istakli iz EK, biće uspostavljen Režim sankcija Evropske unije za krešenje ljudskih prava na globalnom nivou, koji će kao jedinstveni okvir, zameniti sisteme država članica EU za zamrzavanje imovine i zabrane putovanja strancima za koje se smatra da su prekršili osnovna prava.

Ovaj novi režim Evropskoj komisiji će po prvi put dati uvid u sprovođenje mera zabrane putovanja.

Kako je istakao potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič na predstavljanju nacrta zakona, novi režim će omogućiti Evropskoj uniji da kazni odgovorne za ozbiljno kršenje ljudskih prava i zlostavljanja širom sveta, bez obzira gde se to dogodilo i ko je odgovoran.

Kako prenosi EurActiv, predloženi režim neće zameniti postojeće režime sankcija, iako je verovatno da će biti protivljenja davanju nove moći Evropskoj komisiji u nekim državama članicama.

Ime Magnickog u predlogu EU bilo je međutim tačka sporenja jer je smetalo nekim zemljama, uključujući Grčku, Kipar i Italiju, kao i Mađarsku, čije vlade imaju bliske odnose sa Rusijom. Te zemlje su izrazile rezerve i zadržavale nacrt plana.

Magnicki zakon ime je dobio po ruskom pravniku Sergeju Magnickom koji je umro od maltretiranja i zbog nepružanja pomoći u zatvoru u Moskvi. Američki Zakon Magnicki usvojen je 2012. godine, sa ciljem da se kazne ruski zvaničnici koji se smatraju odgovornim za smrt Magnickog. Od tada se ovaj zakon koristi za sankcionisanje pojedinaca optuženih za kršenje ljudskih prava širom sveta.

Nemačko predsedavanje EU potvrdilo je da mu je cilj da članice odobre novi zakon do kraja godine kako bi novi režim eventualno stupio na snagu u januaru.

Podsećamo, ministri spoljnih poslova Evropske Unije u decembru 2019. otvorili su put za početak rada na evropskom “Magnicki zakonu”.

Tom prilikom visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je da su ljudska prava nedvosmisleni prioritet za Evropljane i njegov mandat.

U prvom govoru o stanju Unije u septembru, šefica EK Ursula fon der Lajen obećala je predlog novog režima sankcija koji će omogućiti EU da brže uvodi sankcije specifičnim pojedinicima širom sveta i koji će biti sličan američkom Magnicki zakonu iz 2012.

“S obzirom na nedavne probleme sa uvođenjem sankcija Belorusiji, Turskoj ili Rusiji, postoji potreba da se naša ‘kutija sa alatom’ kompletira”, rekla je Fon der Lajen.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije