Arhiva: Važno je

Slovenija tokom predsedavanja EU planira i samit o Zapadnom Balkanu

Slovenija tokom predsedavanja EU planira i samit o Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar najavio da će njegova zemlja, kada u drugoj polovini godine preuzme predsedavanje Evropskom unijom, organizovati samit o Zapadnom Balkanu kako bi ponovo oživela proces proširenja Unije na zemlje regiona.

Logar je u intervjuu za nemački dnevnik Velt (Die Welt) ocenio da su poslednjih godina neke države Zapadnog Balkana zapale u ćorsokak, i da postoji opasnost da se, ako izostane evropska perspektiva, okrenu nekim drugim zemljama.

"Ako EU ne bude pogurala kurs proširenja, te zemlje će pomoć potražiti negde drugde, u Rusiji, Kini, ili u slučaju Bosne i Hercegovine u Turskoj. To bi nesumnjivo bila strateška greška", izjavio je Logar.

Logar je ukazao da "EU u tom dijalogu mora da sarađuje sa SAD", pošto je nedavna istorija pokazala da "pojedine zemlje regiona imaju veće poverenje u SAD, nego u EU":

"Bez pomoći SAD gotovo da nema izgleda da se reše problemi poput statusa Kosova, o kojem se pregovara u procesu između Beograda i Prištine, ili problemi u BiH", precizirao je Logar, dodajući da je "zato potreban dijalog".

Šef slovenačke diplomatije dodao je da se o tim temama naravno redovno mora razgovarati i na nivou ministara spoljnih poslova i premijera.

Ljudi na Zapadnom Balkanu, prema Logarovim rečima, žele da dostignu životni standard koji ima EU. "Ako EU to može da im ponudi, oni će to prihvatiti. Ako im to obećaju druge velike sile, oni će ih slediti. Zato je na nama da preuzmemo vođstvo", rekao je Logar.

Naglasio je da ipak "treba da bude jasno da zemlje regiona treba da urade najveći deo posla kako bi se što je moguće više približile EU", dodajući da su "poslednjih godina neke od njh zapale u ćosokak".

Logar je izrazio zadovoljstvo što sadašnja Evropska komisija ima i komesara za proširenje i što je previdela i finansijske instrumente za ulaganje u Zapadni Balkan.

Upitan za prioritete Slovenije kada u julu preuzme rotirajuće predsedavanje Savetom EU, Logar je rekao da je "Evropi potrebna otvorena diskusija o upravljanju krizama".

"U tom cilju pripremamo i dva nacrta o kojima želimo da raspravljamo na neformalnom samitu koji planiramo da upriličimo u septembru. Oni su koncentrisani na sajber-bezbednost i na upravljanje potencijalnim bezbednosnim krizama. Pri tome ćemo pokušati da lekcije koje smo naučili u pandemiji, primenimo i na upravljanje drugim krizama", rekao je Logar.

Navodeći da Slovenija to vidi kao ideju vodilju svog predsedavanja, Logar je dodao da će tokom slovenačkog predsedavanja biti govora i o drugoj reviziji evropskog mehanizma vladavine prava.

Ministar je odbacio kritike da je slovenačka vlada premijera Janeza Janše populistička, i naveo da je reč o vladi desnog centra koja se trenutno prvenstveno bavi borbom protiv pandemije kovida-19 i pripramama za predsedavanje Savetom EU.

"Što se tiče naše pozicije u raspravi o fondovima EU 'Sledeće generacije', koja je tokom nemačkog predsedavanja bila veoma živa, tu smo i mi bili veoma aktivni i na kraju i veoma zadovoljni što je postignuta jednoglasna odluka da se usvoji nacrt mehanizma vladavine prava", rekao je Logar.

"Čvrsto stojimo iza centralnog dokumenta EU koji kaže da je EU demokratska unija zasnovana na vladavini prava. Ali ne treba zaboraviti da nisu sve zemlje članice na istom nivou", dodao je šef slovenačke diplomatije, ocenjujući da "zemlje sa stogodišnjim demokratskim iskustvom na to možda gledaju iz drugačije perspektive od onih koje su tek 30 godina demokratije, kao što je to Slovenija".

Izvor: EurActiv

 

Najnovije