Arhiva: Važno je

Šest članica EU traži da se Brisel ponovo usredsredi na BiH

Šest članica EU traži da se Brisel ponovo usredsredi na BiH

Šest članica EU sa juga i istoka bloka traži od evropskih ministara spoljnih poslova da se usredsrede na Bosnu i Hercegovinu i pomognu toj zemlji Zapadnog Balkana koja slabo funkcioniše da sprovede ključne reforme.

Sprovođenje ključnih reformi doprinelo bi naporima BiH za članstvo u EU i smanjilo napetosti u regionu, navodi se.

Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska i Slovenija spremile su "nonpejper" o BiH pred sastanak Saveta EU za spoljne poslove 22. marta.

U nezvaničnom dokumentu, u koji je imao uvid EURACTIV, ističe se da BiH mora "da ostane u fokusu EU". Kako se dodaje, "politička pitanja u BiH zaslužuju veću pažnju Saveta EU i Evropskog saveta".

Više od četvrt veka od Dejtonskog sporazuma, koji je zaustavio najkrvaviji konflikt na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, BiH je i dalje talac etničkih tenzija između Hrvata katolika, Srba pravoslavaca i Bošnjaka muslimana sa glomaznom vladom koja jedva funkcioniše.

U nastojanjima da pristupi EU, BiH je veoma slabo napredovala, navodi se.

Pažljivim diplomatskim rečnikom u "nonpejepru" se kaže da se BiH "još suočava sa ozbiljnim izazovima na putu ka demokratskoj zrelosti i punoj funkcionalnosti države".

Jedan upućeni EU diplomata rekao je za EURACTIV da je svrha "nonpejpera" da "uvede BiH u fokus EU i mobiliše podršku članica za ključne reforme u zemlji koje treba da budu završene u 2021", uključujući opšti izborni zakon.

Pokretač inicijative je Hrvatska, članica EU od 2013, koja ima ima bliske odnose sa etničkim Hrvatima u BiH.

Hrvatska i BiH imaju hiljadu kilometara dugu granicu, što je činjenica koja će dobiti na značaju kada se Hrvatska pridruži šengenskoj zoni, moguće u narednih nekoliko godina.

U "nonpejepru" se navodi da EU ne treba da "štedi napore da pomogne" da BiH postane zvanični kandidat za članstvo u Uniji.

Takođe se ističe da EU u BiH treba "čvrsto da insistira na postizanju napretka u važnim oblastima, da nikada 'ne spušta lestvicu' i pronađe pravu ravnotežu između uslovljavanja i podsticanja".

U dokumentu se ukazuje na stagnaciju ekonomije BiH, "rascepkan politički pejzaž" i nedostatak poverenja između tri etničke grupe, što za posledicu ima nefunkcionisanje institucija.

Situaciju komplikuje ilegalna migracija ljudi iz Afrike i sa Bliskog istoka koji preko tzv. balkanske rute idu ka Zapadnoj Evropi. Na zapadu BiH se u uslovima humanitarne kriza nalaze stotine migranata u improvizovnim kampovima.

"Nonpejperu" šest članica EU prethodila je inicijativa devet članica da se održi "strateška diskusija" o zemaljama Zapadnog Balkana koje ostaju van EU sa malim izgledima da će joj se uskoro pridružiti.

Očekuje se da ministri spoljnih poslova razmotre to pitanje u aprilu ili maju, rekao je visoki zvaničnik EU.

Izvor: Euractiv

Najnovije