Arhiva: Važno je

Mas: Posle pandemije, vreme da se ponovo pokrene proces proširenja EU

Mas: Posle pandemije, vreme da se ponovo pokrene proces proširenja EU

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je 8. juna da budućnost svih šest zemalja Zadnog Balkana leži u Evropskoj uniji i da se Nemačka i dalje bez zadrške zalaže za taj cilj.

"Ako vi isporučite, isporučićemo i mi", to mora i dalje da ostane pristup proširenju Evropske unije, poručio je Mas u uvodnom govoru na virtuelnom sastanku Berlinskog procesa, kojem su pored visokih zvaničnika EU prisustvovali šefovi diplomatije šest država Zapadnog Balkana.

Mas je u govoru, koji je objavilo nemačko ministarstvo, naglasio da, sa svoje strane, i EU mora da ostane verna svojim obavezama.

Prema rečima nemačkog ministra, uspešnom vakcinacijom otvara se prostor da se ponovo pokrene proces proširenja EU, a za države Zapadnog Balkana to znači da sebi moraju da postave ambiciozne ciljeve pošto i njihovi građani imaju velika očekivanja.

On je ponovio da države regiona treba da osnaže vladavinu prava, suzbijaju korupciju i kriminal, štite slobodu medija i da stvore prostor na kojem će cvetati demokratija.

Takve reforme će, prema njegovim rečima, privući više stranih ulaganja, otvoriti perspektivu za mlade ljude i tako zaustaviti iseljavanje kvalifikovanih snaga iz regiona.

Podsetivši da je nedavno boravio u Beogradu i Prištini, Hajko Mas je ponovio da je poruka EU jasna -  "Sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije bi ne samo povećao regionalnu stabilnost, već bi otvorio i put za izglede obe zemlje na članstvo u EU".

Mas je ponovio da EU u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU Žozepa Borela i posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog cilja.

On je izrazio uverenje i da bi EU konačno trebalo da donese odluku u pogledu liberallizacije viznog režima sa Kosovom, kao jedinom zemljom u regionu kojoj je, kako je rekao, i dalje uskraćena mogućnosti putovanja u EU.

Govoreći o BiH, Mas je rekao da ona i 25 godina od Dejtonskog sporazuma stoji u mestu i da se čuje agresivna retorika.

Mas je rekao da je "evropski red vožnje za BiH jasan" i da je to 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, a da će u tome odlučujuću ulogu imati i visoki predstavnik za BiH, kojem je izrazio punu podršku.

On je naglasio da su Severna Makedonija i Albanija pokazale značajan napredak u pogledu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, kao i da su Skoplje i Atina sporazumom iz Prespe pokazale istorijsko liderstvo.

"Zato bi pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom trebalo sada da počnu. Zahvaljujem portugalskom predsedavanju EU koje i dalje radi na tome da ostvari taj tadatak, ono ima našu punu podršku", rekao je Mas.

Mas je pozvao sve zemlje regiona da ulože svu svoju energiju kako bi samit Berlinskog procesa zakazan za juli bio uspešan.

Pored šefa nemačke diplomatije i njegovih kolega sa Zapadnog Balkana, među kojima je bio i ministar Nikola Selaković, virtuelnom sastanku su prisustvovali i visoki zvaničnici EU i Velike Britanije, komesar za proširenje EU Oliver Varheji i generalni sekretar spoljnopolitičke službe EU (EEAS) Stefano Sanino.

Selaković: Srbija pridaje značaj Berlinskom procesu i regionalnoj saradnji

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je na sastanku da Srbija pridaje značaj Berlinskom procesu, inicijativi za koju smatra da se pokazala kao dobar forum za jačanje regionalne saradnje, razvoja, promovisanje politike pomirenja i prevazilaženja problema iz prošlosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa", rekao je Selaković na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa u sklopu priprema za samit 2021.

Reagujući da je predstavnica Prištine istakla zastavu Kosova, Selaković je rekao da neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa i dodao da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno obaveze kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju.

Dodao je da Berlinski proces pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere i naveo da je ta inicijativa "okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije".

Ministar je kao najaktuelniji primer saradnje te inicijative istakao uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu i ukazao na druge regionalne inicijative.

Selaković je ponovio da je punopravno članstvo u EU ključni spoljno-politički i strateški cilj Srbije.

Šef srpske diplomatije je rekao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da treba ostati na tom kursu, i zaključio da je Srbiji i čitavom regionu mesto u EU.

Izvor: Euractiv

Najnovije