Arhiva: Važno je

NKEU: Formalno uključiti Zapadni Balkan na Konferenciju o budućnosti EU

NKEU: Formalno uključiti Zapadni Balkan na Konferenciju o budućnosti EU

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Odsustvo zemalja Zapadnog Balkana sa Konferencije o budućnosti Evrope nije dobra poruka za građane regiona i ne doprinosi osećaju pripadnosti Evropi, iako je to i geografski, istorijski i kulturološki nepobitna činjenica, poručio je danas Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), koji apeluje na institicije EU da uključe i Zapadni Balkan.

U Evropskoj uniji u toku je Konferencija o budućnosti Evrope, ukazuje NKEU i ona bi trebalo da u prvom redu obnovi optimizam i veru u vrednosti koje su predstavljale osnov za nastanak evropske integracije.

Imajući u vidu da na Konferenciji o budućnosti Evrope nije predviđeno formalno učešće zemalja Zapadnog Balkana, NKEU je uputila vladama zemalja članica EU, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, i organizacijama civilnog društva u Evropskoj uniji Apel za uključivanje Zapadnog Balkana na plenarne debate Konferencije o budućnosti Evrope.

“Pozivamo institucije EU koje predsedavaju Konferencijom, vlade država članica i vlade zemalja Zapadnog Balkana da dogovore način uključivanja vlada i parlamenata zemalja Zapadnog Balkana”, navodi se u apelu.

Iz NKEU pozivaju Vladu Srbije da insistira na aktivnom uključivanju Srbije u rad Konferencije i da predloži okvir učešća kroz dijalog sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i vladama država članica EU, ali i sa civilnim društvom.

“Konferenciju o budućnosti Evrope vidimo kao važnu prekretnicu u razmatranju i utvrđivanju pravca razvoja Evropske unije, jer sve krize s kojima smo se suočili poslednjih desetak godina pokazale su neophodnost da tražimo zajedničke odgovore”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, sve politike koje su danas prioritetne u Evropskoj uniji, postale su prioritet i za građane na Zapadnom Balkanu – zelena agenda, energetska tranzicija, digitalizacija, ekonomski oporavak, migracije.

“Posebno će to biti obeshrabrujuća i demotivišuća poruka za mladu generaciju koja je suočena sa nedostatkom perspektive i koja napušta ovaj region u potrazi za boljom budućnošću. Zadatak je svih nas da im pokažemo da i oni pripadaju generaciji mladih Evropljana, koja misli i ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i svojim prioritetima”, zaključuje NKEU.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije