Arhiva: Važno je

Fon der Lajen najavila posetu Zapadnom Balkanu

Fon der Lajen najavila posetu Zapadnom Balkanu

foto: Evropska unija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će u septembru posetiti Zapadni Balkan, istakavši da je ulaganje u budućnost tog regiona ulaganje u budućnost Evropske unije.

 "Pre kraja meseca ići ću u region da bih poslala jasan signal naše posvećenosti procesu proširenja", izjavila je 15. septembra Fon der Lajen u svom govoru o stanju Unije.

"Dugujemo to svim mladim ljudima koji veruju u budućnost u Evropi", dodala je.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, Fon der Lajen je rekla da EU zbog toga pojačava svoju podršku kroz novi Ekonomsko-investicioni plan.

"Ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost EU", poručila je predsednica EK.

Predsednica EK je u svom drugom govoru u stanju Unije govorila o odbrani evropskih vrednosti i pravne države, zaštiti novinara i slobode medija, stvaranju odbrambene unije, svetskoj saradnji u borbi protiv klimatskih promena i ubrzanju vakcinacije u svetu.

Bolja zaštita novinara

Istakla je da zaštita pravne države nije samo cilj nego težak rad i svakodnevna borba za poboljšanje, dodajući da u nekim država postoje "zabrinjavajući trendovi".

"Pravo na nezavisno pravosuđe, pravo na jednakost pred sudom – to su prava na koja se građani moraju moći osloniti, i to svuda u Evropi i nezavisno da li pripadaju većini ili manjini", rekla je Fon der Lajen.

Naglasila je i da treba bolje zaštiti novinare i zaustaviti one koji ugrožavaju slobodu medija, jer se "odbranom slobode medija brani demokratija".

"Informacije su javno dobro. Moramo štititi one koji nam osiguravaju transparentnost, novinarke i novinare. Nezavisnost medija je od presudne važnosti. Zato je Evropi potreban zakon koji jamči tu nezavisnost, a upravo takav zakon o slobodi medija predstavićemo sledeće godine", kazala je predsednica EK.

Fon der Lajen je kazala da se globalna trgovina ne sme odvijati na štetu ljudskog dostojanstva i slobode i najavila da će EK predložiti da se na evropskom tržištu zabrane proizvodi koji su rezultat prisilnog rada.

Veća ulaganja za borbu protiv klimatskih promena

Predsednica EK je deo svog govora u stanju Unije posvetila klimatskim promenama i neophodnosti saradnje na svetskom nivou u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Iako nema sumnje da su klimatske promene uzrokovane ljudskim delovanjem, Fon der Lajen je rekla Evropa može uraditi mnogo po tom pitanju i najavila da će EU udvostručiti finansiranje za bioraznovrsnost izvan EU.

Evropa međutim ne može sama ostvariti ciljeve, rekla je Fon der Lajen i istakla da sve zemlje snose odgovornost, ukazujući na važnost predstojeće Konferencije UN o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu.

"Evropa je spremna učiniti više. Predložićemo još četiri milijarde evra za finansiranje delovanja u oblasti klime do 2027. Ali, očekujemo da i SAD i naši partneri učine više", rekla je predsednica EK i dodala da velike ekonomije imaju poseban zadatak pomoći najmanje razvijenim i najosetljivijim nacijama.

Jačanje zajedničke odbrane

Fon der Lajen je govorila i o jačanju odbrambenog sistema Evrope.

"Moramo osigurati stabilnost u svom susedstvu i u brojnim regionima... Zbog svog geografskog položaja Evropa zna da ako na vreme ne rešavate krize izvan svojih granica kriza će doći k vama", rekla je.

Dodala je i da će biti misija u kojima NATO ili UN neće biti pristuni, a EU bi trebalo da bude.

"Potrebna nam je evropska odbrambena unija... Možete imati najnaprednije snage na svetu, ali čemu ako ih niste spremni koristiti? Dosad nas nije kočio samo nedostatak kapaciteta, nego izostanak političke volje", rekla je predsednica EK.

Ukazala je na značaj razmene informacija i jačanje obaveštajne saradnje da bi se izgradili temelji za zajedničko donošenje odluka.

"EU bi trebalo razmotriti osnivanje vlastitog zajedničkog centra za informisanje u kojem bi se spajali svi različiti elementi informacija. Da bismo bili bolje pripremljeni, dobro informisani i sposobni donositi odluke", istakla je.

Ubrzanje vakcinacije u svetu

Govoreći o pandemiji kovida-19, Fon der Lajen je naglasila da je prioritet ubrzanje vakcinacije u svetu.

Rekla je da je 700 miliona doza vakcine protiv kovida-19 isporučeno Evropljanima i još 700 miliona u 130 zemalja izvan Evrope i najavila da će Komisija donirati još 200 miliona doza do sredine sledeće godine.

Predsednica EK je govorila i o važnosti ulaganja u evropski tehnološki suverenitet i stvaranju savremenog evropskog ekosistema za čipove koji uključuje prozivodnju, istakavši da Evropa zavisi od najsavremenijih čipova koji se proizvode u Aziji.

"Iako je svetska potražnja doživela eksploziju, evropska se zastupljenost u celom vrednosnom lancu, od kapaciteta za osmišljavanje do proizvodnih kapaciteta, smanjila", rekla je Fon der Lajen i dodala da tu nije samo reč o konkurentnosti, nego i o tehnološkoj suverenosti.

Izvor: Euractiv

Najnovije