Arhiva: Vesti

Građani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora

Građani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora

foto: Evropska unija

Većina građana Srbije je za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i vide EU kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera. Pristupanje Srbije EU podržava 54% ispitanika, dok je jedna trećina protiv.

Računajući samo one koji bi izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata 62% prema 38% u korist pristupanja EU, pokazala je anketa koju je sprovela agencija Ninamedia za Delegaciju EU u Srbiji, a saopštio EU Info centar.


Najveći proevropski segment stanovništva čine mladi (18-29 godina) sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Na pitanje kako bi glasali, ako bi se danas organizovao referendum o pristupanju Srbije EU, 52,3% ispitanika reklo je "za" dok se 32, 6% izjasnilo "protiv". Da ne bi glasali reklo je 8,4% ispitanika, njih 6,2% nije sigurno a 0,5% odbilo je da odgovori.

Anketa je pokazala da građani Srbije dominantno vide EU u pozitivnom svetlu i povezuju je sa mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, mogućnošću slobodnog putovanja, poštovanjem ljudskih prava itd.

Broj građana koji veruju da su uslovi za pridruživanje uniji za dobrobit same Srbije stalno raste, kao i percepcija da EU želi Srbiju za člana.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da veoma ohrabruju rezultati poslednje ankete javnog mnjenja.

"Većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije. Dodatno, više građana veruje u našu snažnu posvećenost da nam se Srbija pridruži kao članica EU. To nas dodatno motiviše da nastavimo da gradimo snažnije veze i angažujemo se u svim poljima radi bržeg i potkrepljenog procesa pristupanja EU", naveo je Fabrici, dodaje se u saopštenju.

Istraživački tim Ninamedije saopštio je da su posle osam talasa istraživanja identifikovali stabilnu većinsku podršku članstva Srbije u EU (54,3%).

Građani Srbije vide EU kao ključnog ekonomskog i političkog partnera (kada su u pitanju trgovina i investicije – 42,7% građana navodi EU ), a više od 50% građana smatra da će oni lično kao i država Srbija ulaskom u EU ostvariti više prednosti nego nedostataka.

Više od 40% ispitanika zna da je EU najveći donator u Srbiji, daleko ispred bilo koje druge zemlje ili organizacije. Pri tome, većina građana Srbije prepoznaje da je EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije, mnogo ispred drugih zemalja (Kina, Rusija, SAD, itd).

Na pitanje ko je po njihovom mišljenju najveći donator u Srbiji 40,9% ispitanika reklo je EU, 32,4% Kina, a 20,2 Rusija. 

Ukupno 58% građana podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Istovremeno, građani veruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU, za kojim sledi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Građani bi želeli da budu bolje informisani o EU i procesu evrointegracija Srbije. Njih 55% smatra da su Vlada Srbije i Ministarstvo za evropske integracije primarno odgovorni za komunikaciju o efektima pristupanja Srbije EU.

Istraživanje je sprovedeno u junu 2021. na uzorku od 1.211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu (kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).

Izvor: Euractiv

Najnovije