Arhiva: Vesti

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

foto: Evropska unija

BRISEL – Kako European Western Balkans nezvanično saznaje od izvora iz Evropskog parlamenta, evroposlanici koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, zajedno sa bivšim poslanicima Eduarodm Kukanom i Knutom Flekenštanom, održali su čak tri sastanka o nacrtu radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i šefom Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om Dejanom Đurđevićem.

Nakon prvog sastanka u petak, održana su još dva sastanka u ponedeljak, 6. septembra i to jedan u popodnevnim, a drugi u večernjim satima, potvrđuje naš izvor.

Dodatni sastanci bili su neophodni zbog neslaganja između posrednika iz EP i Narodne skupštine oko sadržaja teksta.

Naš izvor, koji je imao uvid u sadržaj prvobitnog dokumenta o kome se raspravljalo u petak, posebno podvlači predlog o formiranju posebnog nadzornog tela, sačinjenog od predstavnika REM, učesnika međustranačkog dijaloga kao i organizacija civilnog društva koje se bave izbornim procesom. Zadatak ovog tela bio bi da sprovede u delo eventualne dogovore iz međustranačkog dijaloga, kao i da izradi pravilnike za javne emitere.

Sama rešenja iz teksta nacrta Dačić i Đurđević inicijalno su vrlo loše primili, ističući da je mešanje civilnog sektora potpuno neprihvatljivo, naglašava naš izvor.

Predsednik Narodne skupštine Dačić je već od sredine avgusta više puta u svojim gostovanjima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom požurivao EP da dostavi dokument, za čiju izradu je rok bio 1. septembar. Međutim, iako su predstavnici Evropskog parlamenta dokument izradili u predviđenom roku, njegova konačna verzija još nije stigla do svih učesnika u dijalogu zbog usklađivanja sa formalnim ko-predsedavajućim dijaloga, Dačićem.

Kako je danas preneo portal Nova.rs, na osnovu razgovora sa izvorom iz opozicije koji je imao uvid u dokument i pre razgovora između Dačića i evropskih posrednika, predlog sporazuma bio je loš po opoziciju, a sada je još gori.

Podsećamo, tokom poslednje runde međustranačkog dijaloga koji je održan opozicija je dala više konkretnih rešenja. Tada je i dogovoreno da iz stranke pošalju svoje predloge za poboljšanje izbornih uslova posrednicima EP. Takav usaglašen tekst trebalo je da bude osnova nastavka dijaloga.

Naredna runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje stranaca, na kojoj bi, kako je najavljeno, trebalo da dođe do utvrđivanja konačnog sporazuma o unapređivanju izbornih uslova, najavljena je za 17. i 18. septembar.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije