Arhiva: Vesti

Usaglašen tekst hitne rezolucije EP o Srbiji, u fokusu položaj radnika u Linglongu i ekološki protesti

Usaglašen tekst hitne rezolucije EP o Srbiji, u fokusu položaj radnika u Linglongu i ekološki protesti

foto: wirestock on Freepik

STRAZBUR – Na sutrašnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta naći će se predlog hitne rezolucije o Srbiji, u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici Linglong, nasilju koje je viđeno tokom nedavnih ekoloških protesta, problemima sa korupcijom i vladavinom prava, kao i na napade na medije i predstavnike opozicije.

Naš portal imao je uvid u usaglašeni predlog rezolucije koji su potpisale poslaničke grupe: Liberali (Renew Europe/Obnovimo Evropu), Zeleni i Socijaldemokrate (S&D). Rezoluciju će sutra na poslednjoj plenarnoj sednici EP za ovu godinu predstaviti poslanik Klemen Grošelj, a kako je najavljeno o njoj će poslanici EP glasati istog dana.

Poslanici EP izrazili su duboku zabrinutost zbog prinudnog rada, krišenja ljudskih prava i trgovine ljudima za šta postoji sumnja da se odvija u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu. Kako EWB saznaje u dokumentu se pozivaju srpske vlasti da pažljivo istaže slučaj i da obezbede poštovanje ljudskih prava, posebno radnika u fabrici kao i da institucijama EU dostave zaključke svojih istraga i počinioce pozovu na odgovornost.

U tekstu rezolucije o kojoj će se sutra izjašnjavati poslanici, Evropski parlament izražava duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i zbog količine sile koju je policija upotrebila protiv demonstranata.

“Istovremeno, osuđujemo nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima i svako krešenje osnovnog prava na mirno okupljanje. Naglašavamo da je sloboda okupljanja ljudsko pravo i pozivamo srpske vlasti da na odgovarajući način istraže nedavne slučajeve masovnih protesta u kojima je policija navodno prekoračila svoja ovlašćenja ili nije uspela da zaštiti demonstrante od nasilja i njihovo ljudsko pravo na mirno okupljanje”, poručuje poslanici u dokumentu u koji je naš portal imao uvid uz poziv srpskim vlastima da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

Naš portal imao je uvid u nacrte rezolucije različitih poslaničnkih grupa, a u jednom od njih poslanici EP spomenuli su ulogu huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kao i da su ti incidenti razotkrili bliske veze između huligana i policije. U usaglašanoj verziji koju je video naš portal ovaj član je izbačen.

U dokumentu u koji je EWB imao uvid, poslanici Evropskog parlamenta izražavaju zabrinutost zbog toga što se rad nevladinih organizacija odvija u okruženju koje nije otvoreno za kritiku i upozoravaju da su napadi poput onih na potpredsednicu Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniku Tepić zbog njenog etničkog porekla, nedopustivi.

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju vlast u Srbiji da je otvaranje Klastera 4 “Zelena agenda i održiva povezanost”, u pregovorima o pristupanju, ujedno i poziv vlastima u Srbiji da prate legitimnu zabrinutost izraženu u ekološkim protestima i da se hitno pozabave ovim problemima tokom pregovora.

 Poslednji put ovakva hitna rezolucija o Srbiji usvojena je 2014. godine, kada je osuđeno ponašanje i ratno-huškačka retorika haškog optuženika Vojislava Šešelja. Radi se o rezolucijama koje se pokreću od strane poslanika u Evropskog parlamenta u slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije