Arhiva: Vesti

Rama, Vučić i Zaev otvorili samit inicijative Otvoreni Balkan

Rama, Vučić i Zaev otvorili samit inicijative Otvoreni Balkan

foto: Evropska unija

Samit inicijative Otvoreni Balkan koja okuplja Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju počeo je 21. decembra u Tirani sastankom lidera tri zemlje. Tokom skupa će biti potpisano više sporazuma o regionalnoj saradnji čiji bi rezultat trebalo da bude, između ostalog, zajedničko tržište rada. Dan uoči samita organizovan je protest zbog te inicijative, na kojem je zapaljena zastava Srbije.

 Premijer Albanije Rama istakao je na početku plenarne sednice da sporazumima čije je potpisivanje najavljeno počinje nova era koja će učiniti dinamičnijim saradnju tri zemlje.

"Potpisivanjem sporazuma danas šaljemo jasnu i konkretnu poruku građanima, ali posebno privrednicima koji već posluju na ovom zajedničkom prostoru da će 2022. biti nova era, početak nečeg novog za njih, jer će ubrzati kretanje roba, usluga, kapitala i građana", kazao je Rama otvarajući skup.

Predsednik Srbije Vučić rekao je na početku sastanka da je inicijativa Otvoreni Balkan veoma važna za ceo region i da i da će "kreirati mogućnosti za sve zemlje regiona".

"Ova inicijativa je mnogo veća od naše tri zemlje i nešto što će stvoriti temelje za budućnost naše dece i otvoriti granice", rekao je Vučić i dodao da je "najvažniji cilj povezivanje građana i njihovih biznisa".

On je rekao da je građanima potrebno da vide opipljive rezultate - popuste u šoping centrima, hotelima, restoranima, mogućnost slobodnog kretanja...

"Mislim da je ovo jedna od najboljih ideja u današnjoj Evropi i siguran sam da niko ne može da je zaustavi", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Otvoreni Balkan inkluzivan proces i otvoren za sve koji žele da se pridruže.

"Svako ko želi je dobrodošao, dosta mi je izvinjavanja onima koji ne žele da se pridruže", dodao je Vučić.

Premijer Severne Makedonije Zaev je rekao da je inicijativa Otvoreni Balkan autentičan zajednički proces tri zemlje ali da je otvoren za sve koji žele da se priključe.

Naglasio je da Albanija, Severna Makedonija i Srbija ne žele da budu taoci neuspeha EU da odblokira proces evrointegracija regiona.

"Proces može biti zaustavljen u Briselu, ali tri zemlje nemaju razloga da čekaju u evropeizaciji i dostizanju evropskih vrednosti", dodao je.

Zaev je pozdravio najavaljeno potpisivanje sporazuma i rekao da je saradnja dobra za sve ljude koji žive u sve tri države, da je važna za evropske integracije, kao i da će pomoći da se region izbori sa burnom prošlošću i nastavi ka budućnosti u EU.

Samitu je prisustvovao i Dimitar Kovačevski koji treba da preuzme dužnost premijera Severne Makedonije.

Nakon sastanka trojice lidera biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potom sastanak sa predstavnicima Atlantskog saveta, nakon čega će biti potpisano šest sporazuma.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija, kako je najavljeno, potpisaće zajednički Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, kao i Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Ministri poljoprivrede tri zemlje potpisaće Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, a treba da bude potpisan i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Srbija i Albanija i Severna Makedonija i Albanije potpisaće bilateralne sporazume o uzajamnom priznavavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Uoči samita u Tirani, Vučić, Rama i Zaev su u otvorenom pismu pozvali sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan, ističući da to nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

"Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti", naveli su.

Regionalna inicijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sevrena Makedonija pokrenuta je 2019. pod neformalnim imenom mini-Šengen, a krajem jula ove godine promenila je ime u Otvoreni Balkan.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Protest

Neformalni deo samita inicijative Otvoreni Balkan održan je 20. decembra u Elbasanu, gde je albanski premijer Edi Rama priredio večeru svojim gostima Vučiću i premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

Pre početka sastanka, u Tirani je više stotina ljudi demonstriralo protiv inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije u Albaniju.

Posle protestne šetnje, demonstranti su se okupili ispred sedišta vlade Albanije i zapalili jednu od srpskih zastava, postavljenih u Tirani u znak dobrodošlice.

Demonstranti su izašli na ulice na poziv bivšeg albanskog premijera Saljija Beriše, oštrog protivnika inicijative Otvoreni Balkan.

Beriša, koji se bori za prevlast u vodećoj opozicionoj Demokratskoj stranci, na čijem je čelu bio, obećao je na protestu da će po povratku na vlast poništiti sve sporazume dogovorene u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Naveo je da Rama, Vučić i Zaev pokušavaju da predstave da SAD podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan, ali da je istina drugačija.

"SAD podržavaju jedino saradnju ravnopravnih država, a ne između suverenih i potčinjenih zemalja. SAD su faktor mira i stabilnosti na Balkanu, ali Otvoreni Balkan ima kuma, multimilijardera (Džordža) Soroša. Ovom prilikom pozivam Kongres i vladu SAD da zaustave svaku političku aktivnost koja imitira američku politiku na Soroševom Balkanu", kazao je Beriša.

Beriša je prethodno izjavio da je Vučić "ministar Slobodana Miliševića koji se još nije izvinio za zločine Srbije nad Albancima".

"Vučić nastavlja da sledi politiku svog šefa (Miloševića)! Otvoreni Balkan je projekat koji uvećava i jača Srbiju i velikosrpske planove, i ne treba dozvoliti da se ostvari! Edi Rama postaje deo ovih agendi i postao je marioneta Vučića, tako da moramo da ga zaustavimo dok ne bude kasno", napisao je Beriša na Fejsbuku.

Kao razloge za protest naveo je i da "Kosovo i dalje ima otvorene rane za koje je Vučić jedan od glavnih krivaca".

"Takođe, on negira zločine, masakre i genocid počinjen nad kosovskim Albancima u ratu, tako da nije dostojan ni da bude dočekan u Tirani, a kamoli da se sa njim sarađuje", naveo je Beriša.

Vučić je povodom pokušaja paljenja srpske zastave u Tirani rekao da je uvek nedopustivo skrnaviti tuđe simbole ali da je albanska država regovala "promptno, ozbiljno i odgovorno".

Vučić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) ocenio da mora da se gleda u budućnost i racionalno posmatra i da se razume da se Albanci ljute jer se pale njihove zastave u Srbiji kada dođe njihov premijer Edi Rama u posetu.

Izvor: Euractiv.rs

Najnovije