Arhiva: Vesti

Izbori u Španiji: bez jasnog pobednika

Izbori u Španiji: bez jasnog pobednika

foto: www.slon.pics on Freepik

Izbore u Španiji održane 23. jula obeležilo je opadanje podrške ekstremno desnih političkih opcija, kao što je slučaj sa strankom Voks (Vox), koja je doživela gubitak od 19 poslaničkih mesta, odnosno više od 600.000 glasova. 

Rezultati izbora nisu doneli jasnog pobednika, budući da je od ukupno 350 poslaničkih mesta u španskom parlamentu vladajući levi blok osvojio 172 mesta, dok je opozicioni desni blok osvojio 170 mesta.

Da bi se formirala nova vlada, neophodno je 176 poslanika, a zbog velikog neslaganja partija po pitanju migracija, prava LGBTQ+ zajednice, kao i klimatskih promena, bilo kakav dogovor je teško ostvariv. 

POLARIZOVANA ŠPANIJA - IZBORI DOVELI DO POLITIČKE BLOKADE

Uprkos tome što je najveći izborni uspeh ostvarila je Narodna stranka (PP), ona ne može ostvariti većinu ni uz sklapanje koalicije sa značajno oslabljenim Voksom.

Pedro Sančez, trenutni premijer i lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE), vidi svoju pobedu u rezultatima izbora. Broj poslaničkih mesta koje zauzima njegova stranka, zajedno u koaliciji sa levim partijama poput novoosnovanog Sumara i katalonskih partija kao što su Republikanska levica Katalonije (ERC) i Zajedno za Kataloniju (Junts), prevazilazi broj mesta koje bi potencijalno mogle zauzeti desno orijentisane partije. Ipak, katalonske separatističke partije zahtevaju radikalne promene poput referenduma o nezavisnosti severoistočnog dela Katalonije. 

Ukoliko Pedro Sančez želi da zadrži parlamentarnu većinu, morao bi da plati previsoku cenu. Parlamentarna poslanica Juntsa, Marijam Nogueras je izjavila da njena partija ne služi kako bi stabilizovala špansku državu, već da ostvari nezavisnu Kataloniju.  

KAKO PREVAZIĆI BLOKADU?

S obzirom na to da izbori nisu omogućili nijednom bloku da okupi parlamentarnu većinu bez podrške stranke Zajedno za Kataloniju (Junts), otvara mogućnost da se ponovni izbori održe do kraja 2023. ili početkom 2024. godine. 

Pregovori dva bloka o formiranju vlada počeće nakon parlamentarnog sastava 17. avgusta. Kralj Felipe VI pozvaće lidera PP Alberta Nunjeza Fejhoa da pokuša da sastavi koaliciju i obezbedi premijersko mesto. Ukoliko ne dobije podršku drugih partija i ne uspe da sastavi manjinsku koaliciju, lider PP će odbiti poziv kralja. 

U tom slučaju, kralj može uputiti isti zahtev trenutnom premijeru Pedru Sančezu. Bitno je naglasiti da zakon ne precizira datum završetka procesa, ali se novi izbori moraju održati ako nijedan kandidat ne osvoji većinu u roku od dva meseca od prvog glasanja o premijeru.

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije