Arhiva: Vesti

Deklaracija iz Atine: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, potrebna nova energija za proširenje EU

Deklaracija iz Atine: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, potrebna nova energija za proširenje EU

foto: Evropska unija

ATINA – Na neformalnom sastanku lidera Evropske unije sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u Atini u ponedeljak usvojena je zajednička Deklaracija. Prevod Deklaracije na srpski jezik objavio je portal Nova.rs.

„Mi, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Moldavije Maia Sandu, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, premijer Rumunije Jon-Marsel Čolaku, premijer Aljbin Kurti, predsednica Saveta ministara Borjana Krišto, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Bugarske Nikolaj Denkov i premijer Hrvatske Andrej Plenković, u prisustvu predsednika Evropskog saveta i predsednika Evropske komisije, sastali su se danas u Atini, dvadeset godina nakon istorijskog Samita EU-Zapadni Balkan u Solunu, i izdali sledeće saopštenje.

1. Ruska invazija na Ukrajinu je ključni trenutak za Evropu, stvarajući novi nivo svesti o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti unutar Evropske unije. Ovo je kritično vreme za bezbednost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvidljivom evropskom bezbednosnom poretku su narušeni i ponovo smo svedoci ispoljavanja pogubnih efekata revizionizma.

2. Suočeni sa ruskom agresijom, izražavamo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava.

 

Najnovije