Arhiva: Vesti

Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan moraju da postanu deo EU

Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan moraju da postanu deo EU

foto: Evropska unija

TOLEDO – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj najavio je održavanje nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou za 14. septembar. Vučić i Kurti poslednji put su se sastali u Briselu 2. maja, devet dana nakon vanrednih lokalnih izbora na Severu kosova koje su Srbi bojkotovali.

Obraćajući se novinarima nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova,  Borelj je najavio i održavanje sastanaka između ministara spoljnih poslova EU i sa Zapadnog Balkana. Borelj je podržao politiku proširenja EU, navodeći da i Ukrajina i Zapadni Balkan moraju da postanu članice EU.

“Špansko predsedavanje predlaže da se održi ministarski sastanak sa ministrima sa Zapadnog Balkana. Mislim da je to dobar predlog. Uradićemo to krajem sledećeg meseca, u konsultaciji sa predsedavajućom zemljom prateći druge događaje u vezi sa Zapadnim Balkanom, poput Berlinskog procesa. Mislim da je važno da ministri pod španskim predsedavanje, sagledaju ono što se dešava u regoinu”, rekao je Borelj.

Govoreći o proširenju, Borelj je ocenilo da je to pitanje lebdelo u diskusijama evropskih lidera, dodajući da Ukrajina kao i Zapadni Balkan moraju postati deo Evropske unije, “brzo”. Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini imao je efekat ubrzanja procesa proširenja, što je “svakako proces zasnovan na zaslugama”.

“Država može postati članica kada ispuni sve uslove. Ali u isto vreme, mislim da je dobro imati političku metu – horizont – kako bi se dao politički podsticaj procesu. I za nas, jer i mi moramo biti spremni za proširenje koje bi moglo Evropskoj uniji dodati još 10 država članica”, rekao je Borelj.

 Izvor: European Western Balkans

Najnovije