Arhiva: Vesti

Novi lider Sirize u Grčkoj - Šta Kaselakis znači za grčku levicu?

Novi lider Sirize u Grčkoj - Šta Kaselakis znači za grčku levicu?

foto: Dim Hou on Unsplash

Najznačajnija opoziciona partija u Grčkoj, Siriza, za novog lidera izabrala je Stefanosa Kaselakisa. Usled dva teška gubitka na izborima protiv konzervativne Nove demokratije, prethodni lider Sirize, Aleksis Cipras, napustio je ovu poziciju nakon 15 godina. Kaselakis je mesto lidera stranke preuzeo sa impresivnih 57% glasova u drugom krugu izbora, u odnosu na 43% drugoplasirane kandidatkinje Efi Ahcioglu. 

Kako primećuje portal Politico, izbor Kaselakisa je naročito neočekivan usled činjenice da on, nekadašnji član kancelarije za upravljanje rizikom globalne investicione banke Goldman Sachs, sada vodi partiju osnovanu barem delom na anti-bankarskoj retorici.  

Kaselakis, međutim, tvrdi kako mu je baš to iskustvo pokazalo kako kapital jeftino kupuje rad ljudi, i da je ogorčen iskustvima u bankarskom sektoru odlučio da se kandiduje. „Da nisam upoznao kapitalizam iznutra, da nisam video nepravdu novca, možda ne bih bio levičar”, izjavio je Kaselakis na svom Facebook nalogu. 

S obzirom na činjenicu da često izbegava intervjue, Kaselakisovi politički stavovi još uvek nisu potpuno jasni. Opisuje sebe kao „patriotskog levičara”, zalaže se za ukidanje obaveznog vojnog roka, uvođenje profesionalne vojske, povećanje socijalnih službi, više budžetskih sredstava za obrazovanje, kao i veću sekularizaciju Grčke, prenosi Politico. Ipak, glavna tvrdnja koja je Kaselakisu omogućila da pobedi na stranačkim izborima jeste njegovo obećanje da je on taj koji može da skine sa vlasti Micotakisa, premijera Grčke iz Nove demokratije. 

Izbor Kaselakisa je donekle „oživeo” levicu u Grčkoj. Međutim, čini se da je ovaj fenomen relativno površan. Kaselakisova često neodređena politika teško se može opisati kao tradicionalno levičarska. Efi Ahcioglu, kandidatkinja koju je pobedio na stranačkim izborima, predstavljala je struju tradicionalnih levičara u Sirizi, te njen poraz nagoveštava ka potencijalnom pomeranju Sirize ka centru usled Kaselakisove pobede. 

Rođen u Grčkoj, Kaselakis (35) se sa 14 godina preselio u SAD. Za Goldman Sachs je radio nakon diplomiranja na Univerzitetu u Pensilvaniji, a tokom izbornog ciklusa 2008. godine, volontirao je u timu tadašnjeg kandidata Džoa Bajdena. On je prvi otvoreno deklarisani LGBTQ+ lider značajne stranke u Grčkoj.  

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije