Arhiva: Vesti

Razočaravajući rezultati za vlasti u Poljskoj - Potencijalni povratak proevropskih vlasti

Razočaravajući rezultati za vlasti u Poljskoj - Potencijalni povratak proevropskih vlasti

foto: Evropska unija

Izbori u Poljskoj su završeni razočaravajućim rezultatom za vladajuću desničarsku partiju Prava i pravde (PiS). Opoziciona Građanska koalicija (KO), koju predvodi bivši premijer Donald Tusk, osvojila je drugo mesto u izbornoj trci, što joj omogućava potencijalno preuzimanje vlasti uz koaliciju sa ostalim proevropskim grupacijama u parlamentu - centrističkim Trećim putem i levičarskom Levicom 

Dok je partija Prava i pravde ostala na prvom mestu sa 35,38%, ovaj rezultat ipak predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne izbore, što odražava razočarenje poljskih glasača sa posledicama antievropske i ekstremno konzervativne politike vođene proteklih osam godina. 

Ni agresivna kampanja vladajuće stranke, koja je težila da Tuska i njegovu Građansku koaliciju obeleži kao „nemačke agente“ koji više deluju u korist Evropske unije nego Poljske, nije uspela da Pravo i pravdu održi na vlasti.  

Za apsolutnu većinu u poljskom Sejmu potrebno je 231 mesto. PIS-ovih 194 osvojena mesta onemogućavaju stvaranje većinske koalicije ni u slučaju saradnje sa ekstremno desničarskom Konfederacijom, koja je osvojila 18 mesta. Tuskovih 157 mesta, s druge strane, mogu biti dovoljna za formiranje vlade, u slučaju saradnje sa Levicom (26 mesta) i Trećim putem (65 mesta).  

 

Izlaznost na izborima je bila preko 74%, što predstavlja najveću izlaznost od 1919. godine, ilustrujući ekstremno polarizaciju u poljskoj političkoj sferi. Značajna je činjenica da je više Poljaka izašlo kako bi se izjasnilo o ostanku PiS-a na vlasti, nego što je izašlo 1989. radi svrgavanja komunističkih vlasti, kada je izlaznost bila 63%. 

Aktuelni premijer Mateuš Moravjecki je izjavio kako će pokušati da stvori parlamentarnu većinu, mada je to naizgled nemoguće. Naredne nedelje će pokazati da li će Tusk mirno i bez incidenata preuzeti vlast. Kako navodi CNN, poljski predsednik Andžej Duda, inače naklonjen PiS-u, činiće sve što može da vladu oformi PiS, a ne opozicioni blok. 

Osim što je već služio sedam godina kao premijer Poljske, vođa KO-a Donald Tusk je bio i predsednik Evropskog saveta u periodu od 2014. do 2019. godine. U slučaju njegovog ponovnog stupanja na mesto premijera, može se očekivati prekid evroskeptičnih (a često i antievropskih) delovanja Poljske u okviru institucija Evropske unije i povratak ka dubljoj saradnji sa institucijama i članicama Evropske unije. 

Autor: Progovori o pregovorima 

Najnovije