Arhiva: Vesti

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Banjskoj

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Banjskoj

foto: Evropska unija

STRAZBUR – Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o napadu na Banjsku na severu Kosova 24. septembra. U rezoluciji se najoštrije osuđuje napad i poziva na mere protiv vlasti u Srbiji ukoliko istraga otkrije umešanost. Takođe se poziva na deeskalaciju, sprovođenje sporazuma iz 2023. i ranijih sporazuma i povratak Srba u kosovske institucije.

Zvanično, dokument nosi naziv „Rezolucija o najnovijim dešavanjima u dijalogu Srbija-Kosovo, uključujući situaciju u severnim opštinama na Kosovu“. Konačnu verziju zajedno je podnelo pet grupa: Evropska narodna partija, Socijalisti i demokrate, Obnovimo Evropu, Zeleni i Evropski konzervativci i reformisti.

Rezolucija je „najoštrije osudila grozni i kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija u Banjskoj/Banjske na severu Kosova, koji se dogodio 24. septembra 2023. godine i rezultirao ubistvom kosovskog policajca Afrima Bunjaku”.

EP poziva je sve strane da rade na deeskalaciji situacije i naglašava da “počinioci ovog žalosnog napada moraju biti pozvani na odgovornost i suočiti se sa pravdom bez odlaganja”. Srbija se poziva da u potpunosti sarađuje u istragama i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući i njihovo izručenje Kosovu.

Rezolucijom se pozivaju Komisija i Savet da preduzmu mere protiv Vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je država Srbija bila direktno umešana u teroristički napad na Banjskoj ili nasilne napade koji su se dogodili na severu Kosova u maju 2023 i ukoliko srpske vlasti nisu voljne da u potpunosti sarađuju.

„(Evropski parlament) poziva, u tom kontekstu, Komisiju da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) ukoliko rezultati istrage ukažu da je država Srbija direktno umešana u ove napade“, navodi se u tekstu. .

Rezolucija takođe poziva Savet da usvoji ciljane restriktivne mere, uključujući, ali ne ograničavajući se na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, protiv destabilizujućih aktera na severu Kosova i lidera velikih mreža organizovanog kriminala.

“(Evropski parlament) žali što je beogradski sud odbio poziv Glavnog javnog tužilaštva u Beogradu za pritvor Milanu Radoičiću zbog opasnosti od njegovog bekstva, s obzirom da je Radoičić preuzeo odgovornost za organizovanje napada 24. septembra 2023. Izražava se i duboka zabrinutost da svi odgovorni za napad u Banjskoj možda neće biti privedeni pravdi”, navodi se u dokumentu.

Rezolucija je oštro osudila jačanje vojnog prisustva srpske vojske na granici sa Kosovom i konstatovala „važan korak koji Srbija predstavlja delimično povlačenje svojih trupa sa granice sa Kosovom“. EP poziva  Srbiju da se u budućnosti uzdrži od ovog ponavljajućeg obrasca eskalacije i da se ponaša u potpunosti u skladu sa Kumanovskim sporazumom.

Poslanici Evropskog parlamenta su takođe pozvali KFOR da uspostavi plan obuzdavanja na severu Kosova, koji bi uključivao elemente koji mogu delovati kao odvraćanje dalje eskalacije. Oni su pozvali države članice EU da pošalju dodatne trupe u zemlju bez daljeg odlaganja.

Parlament je ponovio poziv Srbiji i Kosovu da u dobroj nameri učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine i pozvao obe strane da u potpunosti sprovode Briselski sporazum od 27. februara 2023. i Ohridski sporazum od 18. marta 2023. godine, kao i sve prethodne sporazumi.

Poziva se i visoki predstavnik Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčaka da olakšaju dijalog na proaktivan način i podnesu parlamentu najkasnije do kraja 2023. ostvarivanje ciljeva dijaloga.

EP je naglasio da je i dalje od ključnog značaja da se održe prevremeni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova kako bi se smirile tenzije i ohrabruje vlasti da obezbede puno učešće svih političkih partija.„(Evropski parlament) ponavlja da Srbija takođe treba da se javno obaveže za učešće kosovskih Srba na izborima, pošto je Srpska lista već najavila svoje bezuslovno učešće“, navodi se u dokumentu.

Pozivaju se kosovski Srbi da se vrate u kosovske institucije i da se uzdrže od dalje eskalacije tenzija na terenu i ohrabruje kosovska vlada da značajno pojača napore za njihovu reintegraciju, kao inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova ostaju veoma ograničeni.

„(Evropski parlament) ponovo potvrđuje da je pomirenje i uključivanje srpske zajednice na Kosovu od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti u zemlji i za napredak u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda u okviru dijaloga uz podršku EU; ponavlja svoj poziv kosovskim vlastima da unaprede unutrašnji dijalog sa nezavisnim organizacijama civilnog društva u severnim opštinama u cilju izgradnje poverenja i olakšavanja svakodnevnog života kosovskih Srba“, navodi se u dokumentu.

Debata o napadu na Banjsku održana je u Evropskom parlamentu 3. oktobra.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije