Arhiva: Vesti

Obraćanje Ursule fon der Lajen nakon sastanka Evropskog saveta

Obraćanje Ursule fon der Lajen nakon sastanka Evropskog saveta

foto: Evropska unija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila se medijima prilikom sastanka Evropskog saveta 27. oktobra. U obraćanju se osvrnula na sastanak i napomenula neke od tema o kojima se diskutovalo, kao i određene postignute zaključke. 

Predsednica Komisije je prvo napomenula potrebu Evropske unije da dodatno napreduje u poljima u kojima već ostvaruje značajna postignuća. „Moramo da se fokusiramo na oblasti u kojima već imamo konkurentnu prednost, ili gde možemo da preuzmemo vođstvo“, izjavila je fon der Lajen. Kao primere je navela industrijske i energetske politike. 

Nakon toga je spomenula značaj tehnologije, ali i ljudi koji treba da rade sa tom tehnologijom. Istaknula je manjak kvalifikovane radne snage sa kojim Evropska unija mora da se suoči. Dok je nezaposlenost na nivou Unije niska (samo 6%) naznačen je problem nezaposlenosti mladih, čiji je procenat značajno veći, kao i problem niske participacije žena u radnoj snazi. Spomenut je ineiskorišćen potencijalstarije radne snage, kao i značaj legalnih migracija i njihovom potencijalnom pozitivnom uticaju na tržište rada. 

Treća tačka obraćanja fokusirana je na konkurentnost. Naročit značaj je dat implementaciji propisa sa makro-ekonomskim uticajem. Fon der Lajen je naznačila i da je neophodno da se obezbedi da „industrije čistih tehnologija imaju konkurentnu prednost u Evropskoj uniji“. U ovoj oblasti je naročito napomenulauticaj nepravednih praksi“ koji se može primetiti u Kini, kao konkurentu Evropskoj uniji u međunarodnoj ekonomskoj sferi. 

Nakon toga, predsednica Evropske komisije se osvrnula na situaciju u Ukrajini. Potvrdila je kontinuiranu podršku ukrajinskom otporu ruskoj invaziji. Naglasila je i podršku od 83 milijardi eura koju su Unija i njene članice već obezbedili, kao i 50 milijardi podrške koji tek sledi. Najavila je i dvanaesti paket sankcija, sa fokusom na izvoz ruskih dijamanata u Evropu i njene partnere. 

Obraćanje je završila osvrtom na uspehe u zakonodavnom i operativnom regulisanju migracija. Kao jednu od ključnih tačaka označila je sprečavanje trgovine ljudima i krijumčarenja, i potrebu da se zakonodavstvo koje se odnosi na ovu oblast ažurira, uz produbljivanje saradnje sa agencijama Ujedinjenih nacija.  

Što smo bolji u delu […] legalnih migracija, legalnih puteva, ulaganja u obrazovanje – to možemo biti stroži u delu neregularnih migracija“, naznačila je Ursula fon der Lajen na kraju svog govora. 

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije