Arhiva: Vesti

Evropska Komisija predlaže ukidanje viza za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava

Evropska Komisija predlaže ukidanje viza za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava

foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija predložila je da se ukinu vize za građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije, prenosi N1. Kako je ranije za EWB pojašnjeno iz Ministarstva za evropske integracije, reč je o proceduri saodlučivanja, što znači da će o ovom pitanju na predlog Evropske komisije biti potrebno da se usaglase države članice u Savetu EU i Evropski parlament.

S obzirom na to da vizna liberalizacija za građane Kosova stupa na snagu 1. januara 2024, Evropska komisija smatra da razlozi za isključenje vlasnika srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije više ne postoje, odnosno da svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u zemlje Šengena.

“Kosovski Srbi, nosioci srpskih pasoša, koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije, trenutno nemaju koristi od srpskog bezviznog režima sa EU. EU je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU, pod uslovom da postoje uslovi za bezbedno putovanje”, naveli su iz Evropske komisije za EWB. 

Kao što je EWB ranije pisao, vizna liberalizacije za građane koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava pitanje pregovora srpskih vlasti sa briselskim institucijama.

Iako su u aprilu srpski zvaničnici obećali da će se to pitanje rešiti, do sada nije bilo previše informacija o tome da li se sa Evropskom komisijom o tome pregovara.

Za to vreme, prema podacima kosovskom Ministarstva unutrašnjih poslova, u srpskim sredinama na Kosovu poraslo je interesovanje i potražnja za kosovskim pasošem. Kako je pisala Radio Slobodna Evropa (RSE), u periodu od 1. januara 2023. do jula 2023, u Leposaviću je broj aplikacija za kosovski pasoš porastao za 97% u poređenju sa istim periodom 2022. godiine. Za preko 50% više interesovanja beleži se i u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Mada su vize za putovanje u Evropsku uniju Srbiji ukinute još 2009. godine, bezvezni režim nije važio za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava. Razlog za to leži u činjenici da srpska policija nije imala efektivnu kontrolu na teritoriji Kosova, što znači da nije imala mogućnost da prikupi sve neophodne informacije o licima koja bi imala pravo na srpski pasoš. To su i Srbi i Albanci.

Zato je razdvajanje srpskih pasoša koji se izdaju na teritoriji Kosova i centralne Srbije bio jedan od uslova bez kojih Srbija nije mogla da dobije viznu liberalizaciju. Rešenje koje se tada našlo bilo je da srpskim državljanima na Kosovu pasoše izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu. Do danas, broj ovako izdatih pasoša prelazi preko 100 hiljada.

 Izvor: European Western Balkans

Najnovije