Arhiva: Vesti

Održan sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora u Beogradu

Održan sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora u Beogradu

foto: Evropska unija

U petak, 17. novembra, održan je sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora (ZKO) u Beogradu. Zajednički konsultativni odbor predstavlja jedno od tela nastalo na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije. Odbor čini 18 članova, po devet sa svake strane, koji predstavljaju Evropski ekonomsko-socijalni komitet i predstavnici civilnog društva Srbije

Na sastanku su razgovarali o trenutnom napretku evrointegracija Srbije, preprekama civilnog društva u Srbiji, kao i ispitivanju stanja vladavine prava. 

Što se tiče stanja stanja evrointegracija Srbije konstatovano je da od decembra 2021. godine, kada je otvoren Klaster 4 o Zelenoj agendi i održivom povezivanju, nije otvoren nijedan drugi klaster niti zatvoreno ijedno poglavlje

ZKO je na sastanku osudio događaje u Banjskoj, kao i dalje produbljivanje neprijateljskih odnosa između Srbije i Kosova*. Dodatno, ZKO zaključuje da Srbija mora uskladiti svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu nedemokratskih režima i da se mora pridržavati vrednosti i principa EU.  

O delu izveštaja o medijskoj slobodi ZKO navodi da skoro usvojeni zakoni poput Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Zakon o elektronskim medijima odstupaju od ciljeva Medijske strategije, te da bi mogli ugroziti medijski pluralizam i slobodu informisanja. Razlog ovog zaključka vide u tome što ova dva zakona ne obezbeđuju transparentnost vlasništva nad medijima, niti obezbeđuju odgovornost I autonomiju Regulatornog tela za elektronske medije (REM).  

Kako se bliže predstojeći parlamentarni i lokalni izbori, ZKO je ustanovio važnost slobodnih i fer izbora, a neki od istaknutih mehanizama za taj cilj jesu uvođenje nezavisnih provera izbornih spiskova, potom jednak pristup medijima i javnim resursima svim kandidatima na izborima, kao i sprovođenje preporuka ODIHR-a. 

ZKO potvrđuje da postoji onemogućavanje rada civilnog društva u Srbiji, te zahteva od nadležnih organa da reaguje na identifikovanje napade na predstavnike civilnog društva, kao i na kampanje klevetanja. 

Sledeći sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora će biti održan u prvoj polovini 2024. godine u Briselu.

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije