Arhiva: Vesti

Dogovoren prekid vatre u Gazi - Prilika za humanitarnu pomoć Evropske unije

Dogovoren prekid vatre u Gazi - Prilika za humanitarnu pomoć Evropske unije

foto: Evropska unija

Postignut je sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Gazi radi oslobađanja pedeset talaca Hamasa, odnosno 150 Palestinaca koje Izrael drži u zatvorima.

Posrednik dogovora je Katar, dok je Bela kuća poručila da neće podržati proširenje izraelskih vojnih akcija na jug Pojasa Gaze, ukoliko ne postoji konkretan plan kojim se štite civili. Evropska unija je istakla da nema dokaza da pomoć koja se šalje Palestincima ide Hamasu.

Predsednica Evropska komisije Ursula fon der Lajen oglasila se povodom dogovora o primirju između Izraela i Hamasa i obećala je da će EU nastojati da iskoristi pauzu u borbama za povećanje isporuka humanitarne pomoći u taj region.

„Svim srcem pozdravljam postignuti sporazum o oslobađanju 50 talaca i pauzi u neprijateljstvima. Svaki dan koji provedu kao taoci terorista je previše za sve majke i decu. Delim radost porodica koje uskoro ponovo mogu da zagrle svoje najmilije. Zahvalna sam svima onima koji su poslednjih nedelja neumorno radili i posredovali u ovom sporazumu. Pozivam teroristički Hamas da odmah oslobodi sve taoce i omogući im da se bezbedno vrate kući“, navodi se u saopštenju fon der Lajenove, prenosi londonski Gardijan.

Prema njenim rečima, Evropska komisija će učiniti sve da iskoristi pauzu za humanitarnu intervenciju u Gazi.

„Zamolila sam komesara Janeza Lenarčiča da poveća naredne isporuke u Gazu što je pre moguće, kako bi se ublažila humanitarna kriza“, navodi se u saopštenju fon der Lajenove.

Izvor: Euractiv

Najnovije