Arhiva: Vesti

Dogovor Evropske unije i arapskih država o izraelsko-palestinskom sukobu - rešenje dve države

Dogovor Evropske unije i arapskih država o izraelsko-palestinskom sukobu - rešenje dve države

foto: Evropska unija

Arapske države i EU složile su s da odgovor na izralesko-palestinski sukob treba da bude rešenje koje podrazumeva dve države, a glavni diplomata EU Žozep Borelj je rekao da palestinske vlasti treba da vladaju Gazom posle rata.

Tokom proteklih godina, Unija za Mediteran (UzM), osnovana pre 15 godina nakon sporazuma iz Osla, u velikoj meri je postala forum za saradnju između EU i arapskog sveta, a iako je sastanak u ponedeljak prvobitno trebalo da bude opuštenije prirode, tema Gaza se našla kao jedina tačka dnevnog reda.

Predstavnici više od 40 evropskih, bliskoistočnih i severnoafričkih zemalja sastali su se u Barseloni da razgovaraju o ratu između Izraela i Gaze i potencijalnim mirovnim naporima.

Rešenje sa dve države

Govoreći nakon razgovora, Borelj je rekao da su se sve članice EU, kao i skoro svi učesnici iz zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike, složili da je potrebno rešenje sa dve države.

Rešenje sa dve države predviđa državu za Palestince na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze uz Izrael.

Palestinske vlasti moraju da održe izbore i poboljšaju svoje funkcionisanje, ali je jedino "rešenje koje može da se izdrži" za buduće rukovodstvo Gaze, koje trenutno vode islamisti Hamasa, da izbegne 2vakum moći", rekao je Borelj.

"Mir između Izraela i Palestine postao je strateški imperativ za celu evro-mediteransku zajednicu i šire", dodao je on, piše Euractiv.com.

Ovo se dešava u momentu kada je četvorodnevna krhka pauza u neprijateljstvima, uz posredovanje Katara, Egipta i SAD da bi se dozvolila razmena talaca, ušao u svoj poslednji dan.

Produžetak primirja

Šef diplomatije EU rekao je da se nada da će četvorodnevno primirje koje je počelo u petak ujutro trajati "još nekoliko dana".

Govoreći u Barseloni, palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki pozvao je da se produži prekid vatre u Gazi koji je nekoliko sati od isteka.

"Imamo priliku danas koja se završava večeras, da produžimo primirje (...) Računam na podršku mojih kolega (...) da svi izađemo odavde sa snažnim glasom koji se može čuti u svim krajevima sveta: ne ratu, da prekidu vatre", rekao je on.

Katar, Egipat, Sjedinjene Američke Države i EU rade na produženju primirja, rekao je al-Maliki, upozoravajući da će se, ako se ono ne produži, udvostručiti, jer je stanovništvo Gaze sada koncentrisano na jugu pojasa.

"Moramo da pronađemo način kako da izvršimo neophodan pritisak da izraelska vlada ne nastavi da ubija nevine ljude", rekao je on na forumu.

Al-Maliki je takođe rekao da palestinske vlasti, koje su izgubile kontrolu nad Pojasom Gaze u borbi za vlast sa Hamasom 2007. godine, nemaju potrebu da se vraćaju u Gazu, dodajući:

"Mi smo tamo sve vreme, tamo imamo 60.000 javnih radnika".

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je, međutim, dodao:

"Neki među nama još uvek odbijaju da pozovu na prekid vatre (...) Zahtevamo da se to odmah primeni".

Safadi je rekao da palestinski narod treba da odluči ko njime vlada i da svaki razgovor o administraciji Gaze nakon sukoba treba da se fokusira na Zapadnu obalu i Gazu kao jedan entitet.

Saudijski ministar inostranih poslova princ Faisal bin Farhan Al-Saud rekao je, govoreći u ime Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige: "Moramo nastojati da prevaziđemo trenutnu krizu i krenemo ka kredibilnom i ozbiljnom planu za mir. Ne postoji održiva alternativa oživljavanju rešenja o dve države."

Uprkos tome što je prikazao konsenzus pregovora, Borelj je, međutim, pomenuo arapske partnere koji "ne žele da razgovaraju o sledećem danu u Gazi bez jasne i kredibilne političke perspektive. Zato bi danas trebalo da se dogovorimo da radimo zajedno na izgradnji takvog političkog horizonta.

"Hamas je više od organizacije (...) to je ideja, ideologija. I ne možete ubiti ideju osim ako ne dokažete da imate bolju. Da bi porazili ideologiju Hamasa, Palestincima je potrebna kredibilna politička perspektiva za državnost", rekao je Borelj.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares rekao je da se nada da će konačni mirovni pregovori biti održani "što je pre moguće kako bi međunarodna zajednica mogla da podrži dnevni red".

Izrael odsutan

Kako je Euractiv ranije izvestio, Izrael, jedan od osnivača, nije prisustvovao pregovorima u Barseloni, kojima su kopredsedavali visoki diplomata EU Žozep Borelj i jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi.

Presuda je usledila nakon diplomatskog spora sa Španijom i Belgijom nakon što je Tel Aviv optužio dve zemlje da podržavaju terorizam kao odgovor na kritiku njihovog premijera o bombardovanju Gaze.

Borelj je rekao da "žali" zbog odsustva Izraela i rekao da se nada da će ta zemlja ponovo biti prisutna na budućim sastancima.

Nekoliko diplomata prisutnih na razgovorima naglasilo je da bi se Tel Aviv svojom odlukom da ne prisustvuje pobrinuo da odbaci rezultate sastanka.

Izvor: Euractiv

 

Najnovije