Arhiva: Vesti

Prvi pokušaj u svetu da se odrede pravila: EU postigla privremeni dogovor o veštačkoj inteligenciji, kad stupa na snagu?

Prvi pokušaj u svetu da se odrede pravila: EU postigla privremeni dogovor o veštačkoj inteligenciji, kad stupa na snagu?

foto: Jonathan Kemper on Unsplash.com

Zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svetu koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije.

Posle 36 sati razgovora, pregovarači su se dogovorili o pravilima oko veštačke inteligencije u sistemima kao što su ChatGPT i prepoznavanje lica.

Evropski parlament će glasati o predlozima zakona o veštačkoj inteligenciji početkom sledeće godine, ali svi zakoni neće stupiti na snagu najmanje do 2025. godine.

SAD, Velika Britanija i Kina žure da objave svoje smernice.

Predlozi uključuju zaštitne mere u vezi sa korišćenjem veštačke inteligencije (AI) unutar EU, kao i ograničenja u vezi sa njenim usvajanjem od strane agencija za sprovođenje zakona.

Potrošači bi imali pravo da podnose žalbe, a za prekršaje bi mogle da budu izrečene novčane kazne.

Komesar EU Tijeri Breton opisao je planove kao „istorijske”, rekavši da postavljaju „jasna pravila za korišćenje veštačke inteligencije”.

Dodao je da je to „mnogo više od pravilnika – to je lansirna platforma za startape i istraživače u EU da povedu globalnu trku veštačke inteligencije”.

Jedinstven pravni okvir

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Zakon o veštačkoj inteligenciji pomoći razvoju tehnologije koja ne ugrožava bezbednost i prava ljudi.

U postu na društvenim mrežama rekla je da je to „jedinstven pravni okvir za razvoj AI kome možete verovati”.

Evropski parlament definiše veštačku inteligenciju kao softver koji može "za dati skup ciljeva definisanih od strane ljudi, da generiše rezultate kao što su sadržaj, predviđanja, preporuke ili odluke koje utiču na okruženje sa kojim komuniciraju”.

ChatGPT i DALL-E su primeri onoga što se naziva „generativna”AI. Ovi programi skupljaju podatke iz ogromne količine podataka, kao što su tekst i slike, da bi generisali novi sadržaj za koji se čini kao da ga je napravio čovek.

Takozvani „četbotovi” - kao što je ChatGPT - mogu da vode tekstualne razgovore. Drugi AI programi poput DALL-E mogu da kreiraju slike iz jednostavnih tekstualnih uputstava. Zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svetu koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije.

Izvor: EURACTIV

Najnovije