Arhiva: Vesti

Koalicija “Srbija protiv nasilja” zatražila od EU da ne prizna rezultate izbora dok se ne završi međunarodna istraga o nepravilnostima

Koalicija “Srbija protiv nasilja” zatražila od EU da ne prizna rezultate izbora dok se ne završi međunarodna istraga o nepravilnostima

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Izborna lista “Srbija protiv nasilja” pisala je evropskim institucijama i zatražila od njih da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

U pismu se navodi da “Srbija protiv nasilja” ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra 2023. godine, prenosi evropski dopisnik N1. Od predstavnika evropskih demokratija traži se da pokrenu “punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda”. Rok za podnošenje nezavisnog izveštaja treba da bude 15. februar, navodi SPN.

Traži se i osnivanje Međunarodnog verifikacionog komiteta pod okriljem Evropskog parlamenta, uz učešće sve četiri glavne političke grupe (EPP, SD, RE i Zeleni/EFA) i četiri vodeće izborne liste u Srbiji (SNS, SPN, SPS i NADA), na paritetnoj osnovi, 4+4 člana, sa nezavisnim predsedavajućim, koji će pratiti i verifikovati sprovođenje svake preporuke međunarodne istrage, kao i OEBS/ODIHR i domaćih posmatračkih misija (CRTA), i utvrdi da su ispunjeni uslovi za nove izbore.

Komisija treba da proveri sprovođenje svih preporuka tri meseca pre datuma izbora, a novi izbori za Skupštinu grada Beograda moraju da se poklope sa predstojećim redovnim lokalnim izborima, navodi “Srbija protiv nasilja“.

Kao primere zloupotreba uoči izbora, na dan glasanja i nakon zatvaranja birališta, SPN navodi “nedvosmislene dokaze o kupovini glasova, koji uključuju audio zapise, koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio 29. novembra 2023. godine”.

Poslati su i nalazi te liste u Gradskoj izbornoj komisiji koji pokazuju da je “polovina lista predatih za lokalne izbore u Beogradu imala falsifikovane potpise podrške”, odnosno navodi o pasivnom ponašanju i potpunpj neaktivnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM), sa ogromnim disbalansom u medijskom izveštavanju o vlasti i opoziciji i konstantnim kampanjama klevetanja opozicije.

“Evropska unija treba hitno da prekine politiku smirivanja vlasti u Srbiji i počne da koristi raspoložive alate protiv članova vladajuće stranke umešanih u izbornu prevaru, i na taj način pomogne građanima Srbije u obnavljanju vladavine prava i demokratije”, navode iz SPN.

“Ako Evropska unija propusti ovu priliku da u ovom kritičnom trenutku izrazi podršku građanima Srbije koji zahtevaju demokratiju i osnovne evropske vrednosti, svakoj perspektivi za demokratsku i evropsku Srbiju kao buduću državu članicu EU biće zadat ogroman udarac”, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno predsednicima Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Evropske komisije, poslanicima EP, predsednicima odbora za spoljne poslove parlamenata država članica EU, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, koledžu komesara i predstavnicima država članica.

Pismo su potpisali lideri DS Zoran Lutovac, Ekološkog opstanka Aleksandar Jovanović Ćuta, Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Zeleno levog fronta Biljana Đorđević i Radomir Lazović, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, Srbija centra Zdravko Ponoš i Zajedno Nebojša Zelenović i Biljana Stojković.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije