Arhiva: Vesti

Posmatrači Evropskog parlamenta primetili nepravilnosti tokom izbora u Srbiji

Posmatrači Evropskog parlamenta primetili nepravilnosti tokom izbora u Srbiji

foto: Alexandre Lallemand on Unsplash

Različite strane i domaće posmatračke misije nadgledale su sprovođenje izbora održanih 17. decembra u Srbiji. Najznačajniju grupaciju stranih posmatrača predstavljala je zajednička međunarodna posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP). 

Poslanici kluba Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu su 18. decembra pozvali na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti na izborima. 

Izražena je ipuna podrška ljudima u Srbiji koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost“.  

Andreas Šider, poslanik ove grupe i član misije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore u Srbiji, pozdravio je visoku izlaznost, ali spomenuo i izveštaje o izbornim prevarama. „Krađa glasova, mito i korupcija ne sme biti dozvoljena u demokratskom svetu“, izjavio je poslanik. 

Šider je ponovo osudio nepravilnosti kada je za televiziju N1 izjavio kako su izbori bilidaleko od bilo kakvih evropskih standarda“, i pozvao zvaničnike Evropske unije da budu manje mekani i blagonakloni prema vlastima u Srbiji 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarisala je izjave Evropskog poslanika, i izjavila kako Šider nije imao primedbe u zapisnicima, već naknadno počeo da govori o neregularnostima 

Šider je odgovorio premijerki, navodeći kako je njen komentarbesmisleni napad i dezinformacija“. 

Evropski parlament je kao deo međunarodne posmatračke misije učestvovao i u izradi izveštaja o izbornom danu, u kome su primećeni izolovani incidenti fizičkih napada, kao i nekoliko slučajeva kupovine glasova. Primećena su i 22 slučaja fotografisanja glasačkih listića. 

Nepravlinosti u procesu sprovođenja izbora i predizborne kampanje primećene su i od drugih članova zajedničke posmatračke misije, uključujući Rejnholda Lopatku, splidera kratkoročne misije posmatrača OEBS-a. 

 Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije