Arhiva: Vesti

Srbi sa Kosova* i dalje sa vizom u zemlje EU

Srbi sa Kosova* i dalje sa vizom u zemlje EU

foto: Evropska unija

Sa kosovskim pasošem sada se može putovati bez viza u zemlje EU, ali Srbi sa Kosova sa srpskim pasošem to i dalje ne mogu, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) navodi da građani Kosova konačno mogu da putuju bez viza u Šengenski prostor i naglašava da to ne važi za Srbe sa Kosova bez kosovskog pasoša.

„Ako ovaj izuzetak opstane, onda će kosovski Srbi biti jedini Evropljani, ako se ne računaju građani Rusije i Belorusije, kojima je i dalje uskraćena sloboda putovanja u EU”, navodi Dojče vele, prenosi Kosovo onlajn.

Ova „situacija” nastala je 2009. godine kad su srpski državljani dobili mogućnost bezviznih putovanja, pa je tada Evropska komisija insistirala da se ne pravi razlika među stanovnicima Kosova i Metohije. Srbi sa KiM, premda srpski građani, mogli su da dobiju pasoše jedino preko Koordinacione uprave.

Ali, sa takvim pasošima se i dalje ne može putovati bez vize u zemlje EU.

„Sada Evropska komisija predlaže da se ukine to posebno pravilo iz 2009. godine. Njega je pregazilo vreme uvođenjem vizne liberalizacije za Kosovo, kažu u Briselu”, piše FAZ.

Tome se kako navodi list, protivi vlada Aljbina Kurtija tvrdeći da upravo sada sve više kosovskih Srba poseže za kosovskim pasošem što, kako kažu u Prištini, doprinosi integraciji.

Frankfurtski list, s druge strane navodi da i dalje mali broj Srba traži kosovski pasoš.

Prema podacima iz Prištine, prošle godine ih je bilo 4.350, a pretprošle 3.400.

Podseća se na pismo koje je kosovski vicepremijer Besnik Bisljimi pisao Briselu u novembru kada je tražio da kosovski Srbi i dalje ne mogu sa srpskim pasošem da putuju u EU, rekavši da oni uvek mogu zatražiti kosovski pasoš.

List navodi reči i jednog neimenovanog kosovskog diplomate koji kaže da Kosovo ne bi moglo da preuzme odgovornost za stanovnike koji bi putovali sa srpskim pasošem i počinili neki prekršaj, recimo ostanak duži od 90 dana, ili krivično delo.

„Možemo preuzeti odgovornost samo za državljane koji putuju sa regularnim kosovskim pasošem”, naveo je taj diplomata.

List podseća da je u novembru i 21 kosovska nevladina organizacija takođe pisala Evropskoj uniji „koristeći argumente Vlade skoro od reči do reči”.

Na to je, prema pisanju ovog medija, reagovalo više šokiranih i razočaranih građanskih inicijativa kosovskih Srba. Pitali su se kako organizacije koje su se godinama borile protiv neopravdane izolacije Kosova u Evropi sada traže trajnu izolaciju za deo svojih sugrađana.

FAZ dodaje da je „nejasno kako će dalje ići stvari”.

„Evropska komisija se drži svog predloga za ukidanje posebnog pravila iz 2009. godine, a ako bi on bio prihvaćen, moraju da ga odobre članice EU i većina u Evropskom parlamentu. Neizvesno je da li će to biti pre evropskih izbora u junu.”

List procenjuje da bi do tada još mogla da poraste popularnost kosovskih pasoša među kosovskim Srbima, ali, kako navode „to ništa ne bi govorilo o rastu jačanja stepena identifikacije srpske manjine sa Kosovom”.

Izvor: Euractiv

Najnovije