Arhiva: Vesti

Izjava Vladimira Bilčika o izborima u Srbiji

Izjava Vladimira Bilčika o izborima u Srbiji

foto: wirestock on Freepik

Evroparlamentarac i izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da ne predviđa bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora koji su održani u Srbiji, ocenivši da su oni bili dobro sprovedeni.

Bilčik je rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023. godine.

„Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima su učestvovale vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke“, navodi Bilčik za Glas Amerike.

Dodao je da je siguran da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa srpskim. Prema njegovim rečima, vlasti u Srbiji treba da sarađuju sa međunarodnim institucijama „ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje“.

„Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet bude zaštićen. A ukoliko bude ispravki – to je na institucijama Srbije“, naveo je Bilčik.

„Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje, kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti. Tako da prilikom sledećih izbora više ne bude tih suštinskih pitanja“, rekao je Bilčik.

Istakao je da sve vreme ima „jedan stav o izborima u Srbiji“ i da je podržao zajednički izveštaj i zaključke Evropskog parlamenta i zajedničku izjavu posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnika Saveta Evrope i posmatrača Evropskog parlamenta.

„Zauzeli smo veoma jasan i jedinstven stav. Nema nikakve promene, niti moje dve različite izjave. Pozdravili smo činjenicu o velikoj izlaznosti birača. Mislim da su i svi cenili to što, podvlačim, nije bilo nasilja i velikih incidenata. U vezi sa jednim slučajem nasilja koji se dogodio van Beograda, kada je napadnuta grupa posmatrača u njihovom vozilu, pozvali smo na hitnu istragu“, rekao je Bilčik.

Dodao je da su posmatrači od nadležnih tražili i da u potpunosti istraže tvrdnje u vezi sa kupovinom glasova, kao i o biračima koji su iz drugih mesta došli i glasali u Beogradu.

„Dodaću i da je naš mandat bio posmatranje parlamentarnih, a ne lokalnih izbora. Naravno, u političkom smislu, izuzetno je važno pratiti nepravilnosti na svim nivoima“, rekao je Bilčik i naveo da pozdravlja skori dolazak predstavnika Saveta Evrope koji će sa zvaničnicima Srbije razmatrati okolnosti koje su propratile održavanje lokalnih izbora.

Naglasio je da se niko iz Evropske unije nije mešao u izbore u Srbiji.

„Ukoliko postoje takvi izveštaji, potrebno je da budu veoma ozbiljno razmotreni. Koliko ja i drugi zvaničnici u ovom gradu koji su posmatrali proces znamo, nije bilo mešanja sa strane Evropske unije“, rekao je izvestilac EU za Srbiju.

Izvor: Euractiv

Najnovije