Arhiva: Vesti

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio povlačenje sa funkcije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio povlačenje sa funkcije

Trenutni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je 7. januara najavio prevremeno povlačenje sa funkcije u julu ove godine kako bi se kandidovao za izbore za Evropski parlament.  

Ako se naslednik Šarla Mišela ne pronađe do juna, prema evropskim pravilima, u slučaju završetka mandata usled posebnih razloga, privremeno će ga zameniti lider države koja trenutno obavlja šestomesečno predsedavanje Evropskim savetom. 

Uprkos tome što nema izvršna ovlašćenja, država EU koja predsedava Savetom može imati značajan uticaj na funkcionisanje institucije utvrđivanjem dnevnog reda, održavanjem sastanaka, upravljanjem pregovorima i organizovanjem glasanja.  

Glavni razlog brige evropskih zvaničnika oko Mišelove odluke jeste to što bi ga, ukoliko se do juna ne izabere novi predsednik Evropskog saveta, zamenio evroskeptični i nacionalistički premijer Mađarske, Viktor Orban. 

Šarl Mišel ipak misli da to ne predstavlja problem i da se ovakva situacija može izbeći ranijim izborom novog predsednika Evropskog saveta. On je izjavio da ima dovoljno vremena da se izabere njegov naslednik i da EU ima opcija da izbegne Viktora Orbana.  

Jedno od glavnih pitanja jeste zašto se bivši belgijski premijer uopšte odlučio da načini ovaj potez. Ovakva odluka je vrlo rizična i trenutno nije ni poznato da li će dobiti podršku svoje partije u okviru parlamentu. 

Potencijalni razlog za ovaj korak jeste ambicija za mesto predsednika Evropskim parlamentom. Međutim, kako ekstremna desnica jača u Parlamentu, pitanje je da li će liberalni tabor, kome on pripada, uopšte moći da se domogne važnijih pozicija. 

Inače, poslanici za Evropski parlament, njih 720, biraju se na opštim neposrednim izborima zakazanim od 6. do 9. juna, a mandat poslanika traje pet godina. 

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije