Arhiva: Vesti

Fon der Lajen: Evropska unija će pružiti finansijsku pomoć Ukrajini, sa ili bez Mađarske

Fon der Lajen: Evropska unija će pružiti finansijsku pomoć Ukrajini, sa ili bez Mađarske

foto: Evropska unija

Ukoliko bude neophodno, Evropska unija će pronaći način da zaobiđe veto Viktora Orbana i obezbedi 50 milijardi evra pomoći Ukrajini, izjavila je Ursula fon der Lajen u utorak.

Mađarski premijer Viktor Orban u decembru je stavio veto na četvorogodišnji paket finansiranja Kijeva u iznosu od 50 milijardi evra koji je predviđen da traje sve do 2027. godine. Ova odluka je izazvala zabrinutost među evropskim liderima, s obzirom na to da se kosi sa uobičajenim principom bloka, prema kojem je neophodna jednoglasna saglasnost svih 27 članica Unije za donošenje odluka. Ova situacija je dovela do razmatranja mogućnosti prekida s tradicionalnim principom jednoglasnosti i pokušaja pronalaženja alternativnih rešenja kako bi se prevazišao problematičan stav mađarskog lidera.

Mađarski premijer je uoči vanrednog sastanka Evropske komisije koji će se održati 1. februara postavio dva zahteva za ukidanje veta. Prvi zahtev se tiče podele finansijkih sredstva za Ukrajinu na četiri godišnje tranše, a problematično je što bi svaka tranša zahtevala jednoglasno odobrenje svih članica. Ovom podelom, Viktor Orban bi mogao blokirati svaku tranšu bez problema, ukoliko bi to želeo. Drugi zahtev se tiče produženja roka za trošenje sredstava za oporavak od COVID-19, što bi Budimpešti dalo više vremena za odmrzavanje već zamrznutog novca.

Fon der Lejen nije dala nikakav komentar na Orbanove zahteve, ali je iskazala želju da se dođe do kompromisa svih 27 članica, što uključuje i Mađarsku. Ukoliko kompromis ne bude moguć, izjavila je da pronaći način da se uspostavi dogovor 26 zemalja.

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije