Arhiva: Vesti

Evropski parlament optužuje komisiju da popušta pred mađarskom ucenom

Evropski parlament optužuje komisiju da popušta pred mađarskom ucenom

foto: wirestock on Freepik

Većina političkih grupa u Evropskom parlamentu želi da se preispita odluka Evropske komisije da odmrzne fondove EU za Mađarsku, nakon čega sledi tužba najvišem sudu EU i moguće izglasavanje nepoverenja

Istovremeno poziva se Savet da oduzme Mađarskoj glasačka prava usled njenih nedostataka  u domenu vladavine prava.

Komisija je 13. decembra, uoči samita EU o podršci Ukrajini, Mađarskoj oslobodila 10,2 milijarde evra, u nadi da će ublažiti pretnju mađarskog premijera Viktora Orbana da će prekinuti pregovore i blokirati početak pristupnih pregovora sa Kijevom .

Iako se očekivalo zeleno svetlo od njih, brzo je izazvalo gnev, a poslanici EU optužili su Komisiju da je popustila pred mađarskom „ucenom".

Saglasnost većine koju čine socijalisti (S&D), grupa Zeleni/EFA, EPP desnog centra, liberalna Renev i grupa Levica, očekuje se da će Parlament u četvrtak, 18. januara, odobriti oštro sročenu rezoluciju.

Njene dve ključne stavke su poziv Savetu da započne proces oduzimanja glasačkih prava Mađarskoj prema članu 7.2 Ugovora o EU i da se pokrene parlamentarna istraga kako bi se utvrdila zakonitost odluke Komisije da odmrzne mađarska sredstva, sa ciljem pokretanja postupka pred Sudom pravde EU

Član 7.2 predviđa da Parlament, uz odobrenje dvotrećinske većine, može pozvati Mađarsku da odgovori pred Evropskim savetom o njenom kršenju vladavine prava, nakon čega bi nacionalni lideri EU mogli da odluče da oduzmu glasačka prava toj zemlji.

Parlament takođe „nalaže svom Odboru za pravna pitanja da preduzme neophodne korake što je pre moguće, u vezi sa odlukom Komisije koja je dovela do odmrzavanja 10,2 milijarde evra, uključujući analizu pravne službe u skladu sa Pravilom 149, u cilju preispitivanja zakonitost odluke pred Sudom pravde", navodi se u nacrtu rezolucije, do kojeg je došao Euractiv.

„Takođe šaljemo snažan signal Komisiji: ako jednostavno podele milijarde evra kako bi izbegli veto Mađarske, neće se izvući. Pošto vladavina prava ne funkcioniše u Mađarskoj, Evropski parlament sada pokreće tužbu protiv Komisije", rekao je za Euractiv jedan od vodećih pregovarača rezolucije, poslanik Zelenih, Danijel Frojnd.

Većina zakonodavaca EU kaže da odluka Komisije da oslobodi sredstva nije zasnovana na objektivnim poboljšanjima u mađarskom pravosuđu i vladavini prava, kako tvrdi izvršna vlast EU.

Parlament se nada da će poslati upozorenje Komisiji uoči samita EU 2. februara i sprečiti izvršnu vlast da odmrzne dodatna sredstva Mađarskoj u zamenu za Orbanovu podršku daljoj finansijskoj pomoći za odbrambene napore Ukrajine.

„Predsednica Komisije, Ursula fon der Lajen dozvolila je da je ucenjuje Viktor Orban i dala je Mađarskoj 10 milijardi novca poreskih obveznika uprkos ogromnoj korupciji u zemlji. Evropski parlament ne pristaje na ovo i osporiće njenu odluku pred Evropskim sudom pravde", rekao je za Euractiv novi poslanik Moric Kerner.

Renev, koji predvode mađarski evroposlanici Katalin Cseh i Korner, odlučuje da li će se zalagati za amandman koji bi uključio u rezoluciju nepoverenje Fon der Lajen, pokrenut ako izvršna vlast odmrzne još fondova EU za Mađarsku, potvrdili su zvaničnici Reneva, dodajući da će konačna odluka biti doneta 16. januara uveče.

Do sada je EPP, najveća grupa u parlamentu, blokirala predlog nepoverenja iz nacrta sporazuma, rekli su za Euractiv izvori upućeni u pregovore.

Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, jer bi izglasavanje nepoverenja predstavljalo ozbiljan udarac političkom položaju Fon der Lajen, koji je bio krhak otkako je njen nepokolebljivi pro-izraelski odgovor na sukob između Izraela i Hamasa izazvao ogorčenje među zaposlenima Komisije.

„Rezolucija nije oslabila EPP", rekao je EPP poslanik Petri Savarma za Euractiv, dodajući da „imamo najodlučniju rezoluciju ikada u vezi sa Mađarskom, te je sada potrebno izneti na glasanje i videti kakvu će podršku prikupiti".

S&D nije odgovorio na zahtev za komentar do trenutka objavljivanja teksta.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije