Arhiva: Vesti

Evropski poslanici i političari pozivaju na istragu o izborima u Srbiji

Evropski poslanici i političari pozivaju na istragu o izborima u Srbiji

foto: Evropska unija

Deo poslanika Evropskog parlamenta je zatražio istragu o „izbornoj prevari u Srbiji“, i pozvao članice Evropske unije da ne prihvate rezultate izbora pre završetka istrage. 

Didije Rejnders, evropski komesar za pravosuđe, izjavio je kako su izbori bili tehnički dobro održani, ali je dominiralo prisustvo predsednika Srbije kao člana stranke, iako nije bio uključen u izbore. Rekao je da izborni proces mora biti reformisan i poboljšan kako bi mogli da se održe dalji pregovori o pristupanju.  

Izjavio je i da Evropski parlament pažljivo prati proteste posle izbora, ponovio pravo na mirne demonstracije, ali i izjavio da nasilje nije prihvatljivo. 

Vladimir Bilčik je izjavio kako je „javni prostor u Srbiji zarobljen ličnim interesima“. Primetio je kako česti prevremeni izbori izazivaju stres i sprečavaju implementaciju normi neophodnih za proces pristupanja Evropskoj uniji. I on je pozvao na istragu kako bi se analizirali problematični elementi izbora.  

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon je naročito istakla masovne migracije tokom izbora u Srbiji i dovođenje ljudi iz Republike Srpske, čemu nikada ranije nije svedočila. Zbog pritiska na članove, medijske kampanje protiv opozicije, i drugih faktora, ocenila je izbore kao nameštene. 

Klemen Grošelj, poslanik i šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, istakao je svoj utisak da vlasti ne zanimaju navodi o neregularnostima i problemima sa izborima i izbornim procesom. 

Usvojen je predlog da na plenarnoj sednici parlamenta početkom februara poslanici glasaju o rezoluciji o izborima u Srbiji.  

Značajno je i otvoreno pismo grupe evropskih političara, koje poziva na nezavisnu istragu izbornih neregularnosti u Srbiji i potencijalno ponavljanje izbora, u zavisnosti od rezultata ove istrage. Pismo. Upućeno Ursuli fon der Lajen, Roberti Metsoli, Šarlu Mišelu, Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, pismo je potpisalo 24 političara iz više evropskih zemalja.  

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije